Hercegovci pješke na pokloničko putovanje pod Ostrog | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Hercegovci pješke na pokloničko putovanje pod Ostrog

Datum:10.05.2015.

Blizu 200 hodočasnika iz istočne Hercegovine krenulo je pješke na pokloničko putovanje u manastir Ostrog gdje će se pokloniti moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

Hercegovci pješke na pokloničko putovanje pod OstrogStotinjak Trebinjaca, među kojima i veći broj srednjoškolaca, juče i danas su se okupili ispred Sabornog hrama, a nakon što su dobili blagoslov krenuli su put Ostroga.

Otac Aleksandar Ilić istakao je da omladina već godinama ide pješke na hodočašće pod Ostrog, naglašavajući da je svake godine prisutan sve veći broj ljudi bez obzira na uzrast i starosnu dob.

"Svi oni žele da idu pješke, ali ima i onih koji idu biciklima i automobilima. Važno je da svi idu iz istog razloga – da se poklone svetinji i svetitelju i pomole dragom Bogu, ali i uzmu blagoslov Božiji za sebe, svoju porodicu i naš narod", rekao je Ilić.

Grupa od 55 nevesinjskih mladića i djevojaka pošla je na trodnevno putovanje preko Gacka, Golije i Nikšića, a organizovano su na ovaj put krenuli i građani iz ostalih hercegovačkih opština.

Svi hodočasnici će se u Ostrogu 11. maja pokloniti moštima Svetog Vasilija Ostroškog, gdje će prisustvovati večernjoj službi, nakon čega će 12. maja u rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog u Mrkonjićima, kod Trebinja, prisustvovati Svetoj liturgiji i proslavi velikog Čudotovorca.

Sveti Vasilije rođen je u selu Mrkonjići u Popovom Polju 1610. godine, pod krštenim imenom Stojan, od majke Anastasije i oca Petra Jovanovića.

Iz sela je otišao u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice, gdje se zamonašio i započeo život podvižnika.

Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živio je u manastiru Tvrdoš. Kada su Turci razorili Tvrdoš, tada se episkop Vasilije preselio u manastir Ostrog i tu je nastavio podvižnički život, gdje se upokojio 1671. godine.

Mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca čuvaju se u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mjesto su hodočašća za vjernike svih religija.


Izvor: SRNA


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: