Foča: Počinje izgradnja 20 kuća za izbjegle i raseljene Srbe | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča: Počinje izgradnja 20 kuća za izbjegle i raseljene Srbe

Izvor: Srna | Datum:30.05.2017.

U Foči je danas počela izgradnja 20 kuća za izbjegle i interno raseljene srpske porodice koja se finansira iz kredita Saudijskog razvojnog fonda.

Srodna slika

Osim 20 kuća u Foči, Projektom rekonstrukcije stambenog fonda, čiji je implementator Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, gradi se i 20 kuća u još tri opštine, i to 12 u Rogatici, pet u Čajniču i tri u Goraždu, a ukupna vrijednost radova je 1.600.000 KM.

Nakon više od 20 godina, u Foči će krov nad glavom dobiti 20 srpskih porodica izbjeglih iz Federacije BiH, te interno raseljenih sa područja fočanske opštine, koje su boravile u kolektivnim centrima i u alternativnom smještaju.

Porodica Ljuboja, koja je izbjegla iz Vareša, neuslovni kolektivni smještaj u Miljevini zamijeniće novim domom u staroj fočanskoj čaršiji, koji su prije dvije godine počeli da grade vlastitim sredstvima, a sada će biti završen ovom donacijom.

"Konačno ćemo imati svoju kuću u kojoj ćemo moći mirno da spavamo", kaže Danijel Ljuboja koji živi sa majkom i bratom.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Radovan Grajić rekao je da će izgradnja 40 kuća u četiri opštine biti završena za tri mjeseca.

"Kreditnim sredstvima Saudijskog fonda, u okviru ovog projekta Vlade Srpske, trebalo bi da bude izgrađeno nešto manje od 400 kuća u Federaciji i u Srpskoj. Izabrani su svi korisnici i nadamo se da će iduće godine u ovo doba sve biti završeno", rekao je Grajić.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da će u ovoj godini u Foči, zahvaljujući Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, biti realizovani projekti gradnje stambenih jedinica za raseljene i povratnike u vrijednosti od pet miliona maraka.

"Osim ovih 20 kuća, gradiće se dvije stambene zgrade, jedna sa 20 i druga sa 12 stanova, a grade se i tri stana koja u prošloj godini nisu završena", naveo je Mašić.

Predstavnici Ministarstva i opštine posjetili su i mjesto radova, koji su u završnoj fazi, na gradnji tri kuće iz programa OPEK-a u okviru kojeg će u Foči biti izgrađeno 15 kuća.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: