Zaustavljena aukcija autografa najviših svjetskih zvaničnika povodom Titove smrti | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zaustavljena aukcija autografa najviših svjetskih zvaničnika povodom Titove smrti

Izvor: Blic - Tanjug | Datum:02.06.2017.

Dvanaest od ukupno 40 ukradenih listova iz Spomen knjige Josipa Broza Tita iz Muzeja istorije Jugoslavije do okončanja istrage povučeno je sa aukcije španske kuće Internation Autograf Aukšn Jurop, saznaje eksluzivno Tanjug.

Sa aukcije povučen dio ukradenih autografa iz Titove knjige (Foto: Blic / RAS / RAS Srbija) -

Direktor aukcijske kuće, Francisko Pinero, potvrdio je da je svih 12 spornih lotova povučeno sa zakazane aukcije o čemu su odmah upućena obavještenja svim filijalama aukcijske kuće, kao i klijentima i zainteresovanim kupcima. Prema njegovim riječima, odluka o povlačenju spornih lotova donesena je nakon velikog pritiska medija i institucija iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana, kao i poslije zvaničnog dopisa Muzeja istorije Jugoslavije koji tvrdi da listovi pripadaju njemu.

On je dodao da je osoba koja je ponudila na prodaju autografe poznatih svjetskih državnika napisanih u čast Josipa Broza Tita, organizatoru aukcije pokazala dokument o autentičnosti listova iz koga se vidi da je kolekcija kupljena od “diplomate iz bivše Jugoslavije”. Pinero, međutim, nije želio da otkrije identitet sadašnjeg vlasnika kolekcije, kao ni osobe od koje je ona prethodno otkupljena.

Prema saznanjima Antidota iz Titovih spomen knjiga isječeno je, i ukradeno, 40 strana na kojima su zapisi i potpisi poznatih svjetskih državnika povodom Titove smrti, iz 80-tih godina prošlog vijeka.

Na prodaju su bili ponuđeni i autografi Džordža Buša starijeg, iz vremena kada je obavljao dužnost potpredsjednika SAD, Hafeza el Asada predsjednika Sirije, Jasera Arafata lidera Palestinske oslobodilačke organizacije, Ali Hamneija vrhovnog vjerskog vođe Irana, Mobutu Sese Sekoa lidera nekadašnjeg Zaira (danas DR Kongo), Roberta Mugabea predsjednika Zimbabvea, Ulofa Palmea ubijenog švedskog premijera.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: