Sindikalci u Trebinju: Analiza će pokazati da se Zakon o radu mora mijenjati | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sindikalci u Trebinju: Analiza će pokazati da se Zakon o radu mora mijenjati

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:02.06.2017.

U Trebinju se danas održava jednodnevni seminar izgradnje kapaciteta za predsjednike sindikalnih organizacija iz Istočne Hercegovine, koju Savez sindikata RS, u okviru projekta “Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu”, organizuje uz pomoć konsultantske kuće “Kronauer Consulting” i Evropske komisije.

U radu skupa učestvuje i predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić, koja je najavila da će Ministarstvo rada RS u septembru početi sa provođenjem analize primjene Zakona o radu, koji je stupio na snagu u januaru prošle godine.

„Postojeći Zakon o radu je konceptualno promašen i neprimjenjiv. Nažalost, pokazalo se da je taj zakon smanjio radnička prava, smanjio plate, radnici su postali glineni golubovi koji su često meta nesavjesnih poslodavaca i u javnom i privatnom sektoru“, ističe Mišićeva za Radio Trebinje.

Ona smatra da aktuelni zakon „mora da doživi promjene ili da se čak donese novi Zakon o radu“, što je, tvrdi ona, i Vlada RS priznala time što se Ministarstvo rada i socijalne zaštite RS odlučilo da krene u analizu njegove primjene.

„Ta analiza je trebala da krene ovoga mjeseca i da se završi u svim centrima na nivou RS,tripartitno, uz prisustvo sindikata i poslodavaca. Međutim, zbog kompleksne političke situacije u RS i BiH, kao i godišnjih odmora – resorno ministarstvo je odustalo da tu analizu sprovede u junu i radiće je u septembru, a kada se završi, sigurno će pokazati manjkavosti o kojima smo govorili“, ističe Mišićeva.

Dodaje da se nakon provođenja izbora u Privrednoj komori RS i Saveza sindikata RS uskoro očekuje nastavak pregovora za zaključivanje Opšteg kolektivnog ugovora i postizanje dogovora sa poslodavcima o visini regresa.

„Stali smo na iznosu regresa, mislim da ćemo to veoma brzo dogovoriti, pa ćemo vidjeti šta će tada Vlada RS da uradi. Krajnje je vrijeme da se Vlada RS uključi u pregovore jer je ona najodgovornija za položaj svih građana RS“, navodi predsjednik Saveza sindikata RS.

Dragan Simović, izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Trebinje kaže da je današnji seminar okupio 40 predsjednika sindikalnih organizacija iz naše regije, među kojima je veliki broj mladih aktivista.

„Kao dugogodišnji radnik u sindikatu, zadovoljan sam što se mladi ljudi prihvataju teške uloge preuzimanja liderstva u sindikalnim organizacijama i borbe za ostvarivanje sindikalnih prava“, ističe Simović.

Predavači na današnjoj radionici bili su i Goran Stanković, pravnik u Savezu sindikata RS i Jelena Katić, šef projektnog tima.

Radionice u okviru projekta „Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu“ prethodno su održane u Zvorniku, Derventi, Tesliću, Višegradu i Istočnom Sarajevu, a do kraja mjeseca biće organizovane i u Bijeljini, Banjaluci i Prijedoru.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: