Требиње, Дубровник и Херцег Нови: Први заједнички пројекти зближавају тромеђу | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Требиње, Дубровник и Херцег Нови: Први заједнички пројекти зближавају тромеђу

Извор: Радио Требиње | Фото: Радио Требиње | Датум:09.06.2017.

Требиње, Дубровник и Херцег Нови по први пут ће и на нивоу органа локалних самоуправа заједно кандидовати пројекте према фондовима Европске уније намијењеним прекограничној сарадњи – док би сарадња три града на наредним пројектима требало бити унапријеђена и формирањем заједничке агенције.

Ово су најважнији резултати „Лидершип академије“, едукативног семинара за носиоце највиших функција и представнике органа ових локалних самоуправа, чији је трећи и завршни дио јуче и данас одржан у Херцег Новом.

Након дуго година сарадње организација цивилног друштва, први заједнички пројекти договорени на службеном политичком нивоу три локалне самоуправе, како су истакли учесници скупа – важан су корак зближавања три града и унапређења сарадње на рјешавању заједничких проблема.

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић каже да је од великог значаја да су представници локалних самуоправа три пута и у три града сјели за исти сто и нашли заједнички језик око проблема које кроз сарадњу могу заједно и рјешавати, међу којима су се искристалисала два  – проблем дивљих депонија отпада и међусобно помагање у кризним ситуацијама.

Битно је да ова академија изњедри први заједнички пројекат и да он добије финансијску подршку, а послије ови градови заједничке проблеме могу рјешавати и сопственим средствима“, каже Ћурић.

И Јелена Брбора из Дубровачке развојне агенције (ДУРА) сматра да је велики напредак што је исказана жеља за сарадњом „сложила коцкице“ за двије пројектне пријаве, које би требало да буду комплетиране и послате до 1. септембра.

„Могућности прекограничне сарадње свакако постоје. И овај семинар је показао да људи када сједну за исти сто увијек налазе заједничке теме и проблеме – па је у том смислу потенцијал заједничког изналажења рјешења увијек добродошао“, истиче она.

Говорећи у најављеном формирању заједничке агенције која би се старала о будућим прекограничним пројектима три града, Брбора је појаснила да за сада нису познати детаљи како ће она бити организована, али да је важно „да има правни основ да дјелује у име све три земље“.

Координатор Службе за управљање људским ресурсима у општини Херцег Нови Јованка Лепетић је мишљења да су овакве радионице пожељне, подсјећајући да је ово прва регионална, односно међународна конференција ове врсте посљедњих година.

„Самим тим што смо се по први пут састали, прво у Дубровнику, затим у Требињу, а сада у Херцег Новом – говори о томе да се свијест људи мијења и да можемо сједити за истим столом, у истом простору и разговарати о унапређењу свега што нам је заједничко“, каже Лепетићева.

Стручњак за Савјет Европе и једна од предавача на семинару  Данијеле Дел Бјанко каже да је најважнији допринос академије за лидере  „умрежавање учесника и рад на развијању прекограничне сарадње“.

Организатори „Лидершип академије“ су ДУРА и Град Дубровник, у сарадњи са Савјетом Европе.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: