Равно: Сајам окупио пољопривредне произвођаче | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Равно: Сајам окупио пољопривредне произвођаче

Извор: Срна | Датум:10.06.2017.

Сајам који је јуче у општини Равно у Федерацији БиХ окупио пољопривредне произвођаче из Републике Српске, Федерације БиХ, Хрватске и Црне Горе први је корак за припрему превоза пољопривредних производа преко граничног прелаза „Иваница“ који је у изградњи, поручено је са овог сајма.

Произвођачи су се окупили у оквиру пројекта „Агробизнис“ – оплемењавање пољопривредне баштине у прекограничној дубровачко-херцеговачкој регији, а дошло је 40 пољопривредника из Требиња, Поповог поља, Љубиња, општине Равно, Никшића и других сусједних градова.

Они су као основни проблем навели пласман производа, те изразили наду да ће изградњом граничног прелаза лакше доћи до купаца.

Указали су и на неопходност удруживања ради лакше комуникације и изласка на дубровачко тржиште.

Потпредсједник Скупштине Града Требиње Бојан Шапурић сматра да је организовање оваквих сајмова од великог значаја за увезивање произвођача, упознавање и размјену искустава, с обзиром на то да немају много прилика да на једном мјесту покажу све чиме располажу.

„Морамо да улажемо у пољопривреду јер је она окосница развоја свих општина. Овакве манифестације морају бити чешће организоване, а кроз подстицаје и разна давања морамо помоћи пољопривреду и произвођаче“, каже Шапурић.

Начелник општине Равно Андрија Шимуновић истакао је да је Сајам начин да произвођачи лакше дођу до дубровачког тржишта.

„Имамо квалитетне производе, посебно из Поповог поља и окружења, који су препознати од купаца, и у БиХ, и у Хрватској“, навео је Шимуновић.

Он је додао да ће од велике помоћи произвођачима бити пројекат „Агробизнис центар“ који ће бити завршен у наредне двије године, а пружаће помоћ у складиштењу, преради, паковању и пласману производа.

Из Херцеговине, на Сајму су најбројнији били произвођачи меда, природних сокова, органског поврћа, разних врста сирева и млијечних производа.

Произвођачи из Попова поља дошли су са јабукама, соковима, џемовима, грахом пољаком, а на тезгама су се нашле и рукотворине, козметички препарат од млијека и други домаћи производи.

На Сајму у Равном, из Никшића су били присутни произвођачи сира, органског поврћа, ликера и сокова, те рукотворина, док су из Дубровника представљени маслиново уље, смокве и други препознатљиви производи из тог подручја.

Ова дводневна агро-манифестација једна је од активности у оквиру пројекта „Агробизнис“ – оплемењивање пољопривредне баштине у прекограничној дубровачко-херцеговачкој регији, чији је главни циљ успостављање сталне комуникације између пољопривредних произвођача и конзумената пољопривредних производа у пројектној регији.

Пројекат финансира ЕУ.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: