Аграрни фонд субвенционише трошкове за струју натапних система | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Аграрни фонд субвенционише трошкове за струју натапних система

Извор: Радио Требиње | Датум:21.06.2017.

Аграрни фонд града Требиња у овој години обезбиједио је средства за субвенционисање 30% трошкова за електричну енергију удружењима корисника вода, која газдују системима за наводњавање на подручју Требињу, потврдио је за Радио Требиње директор Аграрног фонда Веселин Дутина.

Ово је, како истиче, први и значајан корак у превазилажењу дугогодишњег проблема – да поједини натапни системи остају ван функције јер корисници не могу да плаћају рачуне за струју коју потроше пумпна постојења или да финансирају поправке у случају квара на систему.

Он је појаснио да је недавно усвојеним правилником дефинисано да право на субвенцију има свако регистровано удружење корисника вода на подручју Требиња.

Све што је потребно јесте да представници удружења поднесу захтјев за субвенцију и донесу рачун у Аграрни фонд – и 30% рачуна ће бити плаћено из средстава Аграрног фонда“, напомиње Дутина.

Са правом на субвенцију, напомиње Дутина, недавно су на састанку упознати и представници удружења корисника вода, који су, додаје он, поздравили намјеру Аграрног фонда и изразили задовољство што се по први пут на организован начин и посебним правилником настоје ријешити проблеми са којима се суочавају.

А ти рачуни за струју заиста нису мали. Овим људима је помоћ потребна за функционисање система. Системи покривају велики дио наших обрадивих површина и неопходно је да они функционишу уколико желимо да пољопоиривреду развијамо као једну од наших стратешких грана“, казао је Дутина.

Он напомиње да је проценат субвенције планиран у складу са расположивим буџетом Аграрног фонда за ову годину.

„Ове године смо били ограничени средствима. Што не значи да се већ наредне године правилник неће мијењати и да неће бити планирани виши износи – не само за субвенције на утрошак струје већ и за одржавање система“, истакао је Дутина.

Натапним системима у Требињу управља 14 регистрованих удружења корисника воде.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: