Oproštaj od pukovnika Radoslava Zubca: „Zemlja koju si branio i odbranio – biće ti zahvalna i laka“ | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Oproštaj od pukovnika Radoslava Zubca: „Zemlja koju si branio i odbranio – biće ti zahvalna i laka“

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:11.07.2017.

Saborci iz odbrambeno-otadžbinskog rata, prijatelji i sugrađani danas su se oprostili od komandanta Trebinjske brigade Vojske RS pukovnika Radoslava Zupca na komemorativnoj sjednici koja je održana u sali Skupštine grada Trebinja.

„Bio je jedan od onih preko kojih je oživjela stara srpska sve rjeđe pominjana oficirska komanda – Za mnom!“, poručio je u obraćanju gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, dodajući da je taj nauk pukovnik stekao u časnom porodičnom domu u selu Ukšići na Ljubomiru, gdje su mlađi slušali „zavjete predaka – kako se na sve što život donosi a sudbina nanosi nalaze najčasniji i nadostojniji odgovori“.

Zato drugog puta za Radoslava Zupca kao da nije ni bilo kada je otadžbina zatražila pomoć i kad je svoj narod trebalo odbraniti. Sve svoje umne i fizičke sposobnosti stavio je na opštu polzu svom narodu“, istakao je Petrović.

Podsjećajući na pukovnikov ratni put, gradonačelnik je rekao da je jugoslovenska ratna drama Radoslava Zupca zatekla u Kninu, da je učestvovao u danonoćnim krvavim borbama na proboju koridora, da bi se u ljeto 1992. godine kao dobrovoljac vratio u Trebinje, gdje je kao komandant 3. bataljona, a potom i Trebinjske brigade učestvovao u odbrani grada i Hercegovine u otadžbinskom ratu.

Bio je to častan i trnovit put ovog patriote i sposobnog vojnog starješine“, rekao je Petrović dodajući da je Zupcu očito „rat bio suđen“ pa je nakon Krajine i Hercegovine, svoje časno vojevanje završio na Kosovu i Metohiji 1999. godine – braneći narod i otadžbinu od NATO agresije.

Gradonačelnik je napomenuo da provodeći svoje penzionerske dane u rodnom Trebinju pukovnik Zubac među saborcima i prijateljima nikad nije „glorifikovao ni silu ni snagu oružja“ jer su godine rata „za njega bile vrijeme patriotizma, hrabrosti i istine“.

„On je svoju dužnost časno ispunio a neku posebnu zahvalnost nikad nije ni tražio. Kao da je znao da zahvalnost uvijek kasni. Rijetki su oni koje su je dočekali. Ono što si učinio za svoje Trebinje, svoju Republiku Srpsku i narod – neće biti zaboravljeno. Zemlja koju si branio i odbranio biće ti zahvalna i laka“, poručio je gradonačelnik Petrović.

Predsjednik Skupštine Gradske boračke organizacije Trebinje Pero Mišeljić istakao je da će pukovnik Zubac biti upamćen kao „jedan od komandanata branilaca Trebinja, koji je sa svojim borcima u najtežim godinama branio naš grad i tako se upisao u vječnu knjigu naše memorije i našeg narodnog pamćenja“.

Od pukovnika Zupca oprostio se i njegov ratni drug i prijatelj Slavko Žarković.

Nekadašnji komandant Trebinjske brigade Vojske RS preminuo je u 61. godini života u rodnom selu Ukšići na Ljubomiru.

Pukovnik Zubac biće danas sahranjen na groblju Bare na Ljubomiru, a ispraćaj iz gradske kapele u Trebinju zakazan je za 14 časova.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: