Počeo simpozijum i obilježavanje svjetskog dana doktora porodične medicine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Počeo simpozijum i obilježavanje svjetskog dana doktora porodične medicine

Datum:18.05.2015.

U hotelu „Leotar“ danas je počeo dvodnevni simpozijum doktora porodične medicine pod sloganom „Bolje spriječiti nego liječiti“.

simpozijum doktoriDraško Kuprešak, predsjednik Udruženja dokotora porodične medicine RS kaže da se skup organizuje povodom svjetskog dana porodične medicine i koji ima za cilj da stručnu javnost i građane, podsjeti na važnost ulaganja u zdravlje, kao i na bitnost preventivnih aktivnosti u svrhu zaštite zdravlja.

„Udruženje doktora porodične medicine je donekle zadovoljno trenutnim statusom jer je dosta od strane države uloženo kada je u pitanju infrastruktura, a kada je u pitanju razvoj ljudskih resursa, danas imamo tek 50 odsto specijalista porodične medicine, što mislim da je nedovoljno da bi se kompetentno bavili ovom oblasti. Nadamo se da ćemo zaista promijeniti i koncept finansiranja i da bez motivacionih mehanizama porodična medicina neće dati puni efekat“, istakao je Kuprešak.IMG_4206

Milojko Grujičić, savjetnik ministra zdravlja i socijalne zaštite u vladi RS je istakao da su primarna zdravstvena zaštita i porodični dokotori najvažniji dio zdravstvenog sistema RS i da oko 80 odsto oni rješavaju zdravstvenih problema naših građana.

„Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS od 2005. do 2014. godine je kroz projekte ‘Jačanje zdravstvene zaštite i razvojni program RS’ uložilo oko 40 miliona maraka u rekonstrukciju domova zdravlja i ambulanti porodične medicine u RS, tako da je izgrađeno 85 objekata ili 226 ambulanti porodične medicine. Do kraja 2016. godine biće rekonstruisano 127 objekata ili 334 ambulante porodične medicine. U prethodnom periodu podržali smo sertifikaciju 20 domova zdravlja, a akreditovano je oko 200 timova porodične medicine“, naveo je Grujičić, dodajući da će resorno ministarstvo nastaviti i u narednom periodu da podržava rad doktora porodične medicine.

Tatjana Bošnjak, specijalista porodične medicine i šef službe porodične medicine u Trebinju podsjetila je da je Trebinje dugo kasnilo sa promjenom zdravstvenog sistema ka porIMG_4202odičnoj medicini.

„Ja sam dugo bila jedini specijalista, ali sada se to dosta promijenilo i mi radimo po svim principima porodične medicine i pacijenti su to i prihvatili. Danas smo čuli koje su to karakteristike rada doktora porodične medicine, a nakon toga smo imali eminentnog stručnjaka iz Beograda, dr Zorana Ilića, psihijatra i psihologa, koji nam je govorio o stresu i konfliktu, kao i mnoge druge stvari iz komunikacije koje su nama ljekarima sa primarnog nivoa, s obzirom da smo ljekari sa najvećim brojem kontakata, jako bitni. Sistem porodične medicine u Trebinju je zastupljen od 2007. godine i broji 15 timova, od čega je 14 u gradu i jedna ambulanta u Lastvi”, kazala je Bošnjak.

Na Trgu slobode, sutra u devet časova ljekari trebinjskog Doma zdravlja obavljaće besplatne preglede zainteresovanih građana.


Izvor: Radio Trebinje


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: