Pojačane kontrole na kupalištima | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Pojačane kontrole na kupalištima

Izvor: Srna | Datum:26.07.2017.

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske narednih dana će pojačati kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, prije svega u objektima koji pružaju ugostiteljske usluge na bazenima i drugim kupalištima širom Srpske.

Analiza podataka koji se sa fiskalnih kasa navedene grupe poreskih obveznika prikupljaju na serveru Poreske uprave ukazuje na to da određen broj obveznika ne prijavljuje tačan promet, posebno ako se ima u vidu da je ljetna sezona u punom jeku i da ta mjesta posjećuje veliki broj građana.

Sumnja se i da neki od tih poreskih obveznika ne izdaju fiskalne račune nakon svake izvršene prodaje ili pružene usluge, saopšteno je iz Poreske uprave.

Iz ove institucije podsjećaju da su pojačane kontrole dio ranije najavljene kampanje „Korak preduzmi, račun uzmi“ čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Srpske.

U saopštenju se poručuje da bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu, niti da dobije povrat novca, te da je račun jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet čime se finansira zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje i ostale oblasti.

Borba protiv sive ekonomije ne zasniva se samo na zabranama i inspekcijskim mjerama već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice, od kojih je jedna upravo uzimanje fiskalnog računa.

Poreska uprava poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a građane da traže fiskalni račun, te da prijave slučajeve u kojima na traženje ne dobiju fiskalni račun.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: