Crkva na Udrežnju obilježava 120 godina postojanja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Crkva na Udrežnju obilježava 120 godina postojanja

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:28.07.2017.

Crkva svetog proroka Ilije na Udrežnju u srijedu, 2. avgusta proslaviće krsnu slavu i 120 godina postojanja hrama. Jubilej će biti obilježen bogosluženjima, kulturno-umjetničkim programom, sokolskim nadmetanjem i narodnim saborovanjem.

CRKVA NA UDREŽNJU OBILJEŽAVA 120 GODINA POSTOJANJA

Sveta liturgija počinje u 9 časova, a nakon svečane litije biće prelomljen slavski kolač. U porti hrama biće priređen kulturni program  uz zvuke gusala, etno muziciranje, folklorne koreografije i izvorno narodno pjevanje.

Planirana su i takmičenja u sokolskim disciplinama potezanje konopa, bacanje kamena s ramena, skok udalj i potezanje klipa.

Crkva svetog proroka Ilije građena je 1896-1897. godine. Neimar je bio Lazar Šušić iz Ljubinja. Crkvu je osveštao arhiepiskop i mitropolit Serafim Perović 17. avgusta 1897. godine. U ljeto 1935. godine crkva je prekrivena ciglom i napravljen je betonski svod, a osveštanje obnovljene svetinje obavio je protojerej Jefto Vujović.

Prilikom upada ustaša u selo 1941. godine, na vratima crkve je strijeljana grupa nedužnih ljudi koji su sahranjeni u dvorištu.

Nova obnova hrama u Udrežnju urađena je 1998. godine kada je svečano obilježena i stogodišnjica crkve.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: