Presušile čatrnje, sela bez vode | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Presušile čatrnje, sela bez vode

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:31.07.2017.

Nezapamćena suša u Trebinju donijela je probleme u snabdijevanju vodom seoskih područja i visokih gradskih zona.

Najteže je stočarima, jer presušuju i posljednje zalihe vode za napajanje stoke.

U trebinjskim rubnim selima presušile su čatrnje i skoro svi drugi izvori vode, pa je stanovništvo prinuđeno da kupuje cisterne vode, što je dodatni udar na kućni budžet.

U Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Trebinje kažu da su prve zahtjeve za isporuke vode dobili još u junu, a do sada je isporučeno 297 cisterni, što je rekordan broj u proteklim godinama.

„Radimo punim kapacitetom, vodu isporučujemo i noću. Najteže je kad izbiju požari pa opremu i ljudstvo moramo angažovati na požarištima, a ljudima je potrebna voda. Zahtjevi pristižu svaki dan, objašnjava komadir trebinjskih vatrogasaca Tripo Ćuk.

Trebinjski vatrogasci imaju pet cisterni sa kojima dostavljaju vodu kapaciteta od pet do 11 kubika, a dostava prve cisterne je besplatna.

Cijena cisterne na teritoriji grada je od 45 od 70 KM, zavisno od kubika, dok se u udaljenija mjesta naplaćuje i dve marke po kilometru.

Cisterna od sedam kubika prosječnom seoskom domaćinstvu traje desetak dana.

„Za drugu i treću cisternu plaća se 25 odsto od cijene, naredne dvije 50 odsto, a zatim puna cijena. Za sada smo isporučivali, uglavnom, dvije do tri cisterne po jednom domaćinstvu“, navodi Ćuk.

Posljednja obilnija kiša u Trebinju pala je u maju mjesecu. Juni je protekao skoro bez padavina, pa su – umjesto prosječnih oko 200 litara na mjesečnom nivou – pala svega tri litra kiše.

U julu je zabilježen samo jedan pljusak sa oko 20 litara kiše po metru kvadratnom.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: