Đaci uče odbranu od nepogoda i terorista | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Đaci uče odbranu od nepogoda i terorista

Izvor: Glas Srpske | Datum:31.08.2017.

Kako se zaštititi od terorizma, šta prvo preduzeti u pružanju pomoći, kako postupiti prilikom požara i poplava, samo je dio onoga o čemu će učiti đaci u Srpskoj u okviru novog predmeta bezbjednost i civilna zaštita koji kuca na vrata srednjih škola.

Srodna slika

Nekoliko srednjih škola bi već u drugom polugodištu nove školske godine, koja počinje u petak, trebalo da dobije ovaj predmet, dok će učenici ostalih škola o prvoj pomoći, terorizmu, elementarnim nepogodama i drugim opasnostima učiti od školske 2018/19. godine.

Prema riječima direktora Republičkog pedagoškog zavoda Predraga Damjanovića, a u dogovoru sa ministrom prosvjete i kulture RS Danetom Maleševićem, ovaj predmet će u drugom polugodištu biti eksperimentalno uveden u nekoliko škola. S obzirom na to da su ovu ideju podržali direktori svih srednjih i osnovnih škola, Damjanović kaže da ne bi trebalo da bude prepreka za uvođenje ovog predmeta od naredne godine u svim srednjim školama u RS. 

- Zamišljeno je da se čas bezbjednosti i civilne zaštite održava jednom sedmično, s tim da se pored teoretske nastave, zavisno od oblasti, za praktični dio angažuju stručnjaci - rekao je Damjanović.

Kao primjer praktičnog dijela nastave Damjanović je naveo da će za prvu pomoć biti angažovani ljekari, a kada je riječ o požarima, đake će obučavati vatrogasci, dok će terorizam biti prepušten profesorima sa Fakulteta za bezbjednost i slično.

- Inicijative za uvođenje ovog predmeta stigle su sa više adresa, od vatrogasnih društava, civilne zaštite do domova zdravlja. Ideja je naišla i na podršku predsjednika RS Milorada Dodika i Vlade RS - kazao je Damjanović.

Komentarišući inicijativu za uvođenje predmeta seksualno obrazovanje i reproduktivno zdravlje, koja je bila aktuelna prije nekoliko godina, Damjanović je istakao da su sadržaje iz ove oblasti ubacili u predmete poput biologije, poznavanja prirode i časa odjeljenske zajednice.

Da je ideja veoma dobra, potvrdila je predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor Valentina Sovilj, koja kaže da su u vrijeme kada je ona išla u školu postojali predmeti koji su djecu pripremili za stvarni život.

- Na zapadu djeca imaju obuku kako postupati u slučaju požara i poplava, dok mi više nemamo ni redovnog vojnog roka, ni nekadašnje odbrane i zaštite, koje smo imali u srednjim školama. Novi predmet će biti od velikog značaja kako za učenike, tako i za ostale - rekla je Soviljeva, koja je juče, zajedno sa ostalim kolegama iz Srpske, bila na sastanku povodom početka nove školske godine.

Prema riječima Maleševića, nastava će u petak početi u svim školama u RS, osim u Zvorniku, gdje će se prvo zvono oglasiti tek u ponedjeljak, jer je pri kraju obnova objekta.

- Intenzivno se radi na poboljšanju kvaliteta obrazovanja. Zadovoljan sam kako su obavljene pripreme u osnovnim i srednjim školama za početak nove školske godine, koju će pohađati 92.000, odnosno 42.000 đaka - kazao je Malešević.

Dodao je da su u nekim školama, zbog broja đaka, ponovo otvorena područna školska odjeljenja, među kojima je Osnovna škola Mokro, područno odjeljenje Brezovica.

- Ostalo je devet područnih školskih odjeljenja u kojima neće biti nastave, a za očekivati je da u narednim godinama neka od njih ponovo počne sa radom - dodao je Malešević.

Sastanak

Na sastanku je bilo riječi i o sanaciji grijanja, kao i o infrastrukturnim projektima, ali i drugim novostima.

- Ubuduće direktore škola neće birati školski odbor, nego Vlada Srpske. Time će biti obezbijeđen posao direktoru nakon isteka mandata - rekao je Malešević i podsjetio da će mala matura od ove školske godine biti eksperimentalno uvedena u 21 osnovnoj školi, kao i velika matura.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: