Međunarodna naučna konferencija okupila naučne radnike iz RS, Srbije i Crne Gore | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Međunarodna naučna konferencija okupila naučne radnike iz RS, Srbije i Crne Gore

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Peđa Mucović | Datum:07.09.2017.

U Trebinju je danas počela osma međunarodna naučna konferencija „Istraživanje i razvoj mehaničkih elemenata i sistema“,  koja je okupila naučne radnike i stručnjake iz RS, Srbije i Crne Gore.

Prema riječima ministra nauke i tehnologije u Vladi RS Jasmina Komića svako društvo treba da obezbijedi da akademska i poslovna zajednica podstaknu proces međunarodno priznatog istraživačko-razvojnog rada, kako bi se omogućilo da se domaći proizvodi bolje plasiraju na tržištu.

„Tako se obezbijeđuje i svaki drugi razvoj jedne zajednice. Posebna poruka ovih skupova je regionalna saradanja, jer samo na taj način mogu da se koncentrišu snage koje će snažnije podstaći proces razvoja i dati najbolje rezultate“, rekao je Komić.

Profesor Mašinskog fakulteta u Podgorici Radoslav Tomović, predsjednik organizacionog odbora konferencije ‘IRMES 2017’, kaže da je cilj da se poveže akademska zajednica sa realnim sektorom, odnosno inženjerima koji rade u praksi i privrednicima.

„Jedan od pravaca je i predstavljanje modernih tehnologija, ali i razmjena iskustava prakse i istraživanja. Ovakvi skupovi su prilika da se sastane relani i naučni sektor“, istakao je Tomović.

Učesnike trodnevne konferencije pozdravio je i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović koji je izrazio nadu da će sa skupa biti poslano niz kvalitetnih poruka koje će zadužiti i lokalne zajednice i vlade zemalja u regionu.

Država, privreda i akademska zajednica moraju biti zajedno. Nije slučajno sjedište Elektroprivrede  RS u Trebinju i nije slučajno da se ovaj skup održava u Trebinju, jer Trebinje ima energetiku kao najsnažniju granu na Balkanu. Ovaj dio RS  ima  potencijal i u daljem razvoju te oblasti, prije svega izgradnjom HE Dabar, najvećeg hidroenergetskog objekta na Balkanu, kao i druge faze HE Dubrovnik, hidroelektrana Nevesinje i Bileća, te druge faze TE Gacko“, istakao je Petrović.

Dušan Jokanović, dekan trebinjskog Fakulteta za proizvodnju i menadžment, jednog od koorganizatora konferencije, smatra da je skup odlična prilika da se pokaže koliko je važno ulaganje u nauku, a posebno  tehniku.

Na trodnevnoj naučnoj konferenciji biće predstavljeno 90 radova iz 17 zemalja sa četiri kontinenta.

Organizatori konferencije su međunarodna Asocijacija za dizajn, elemente i konstrukcije ADEKO i Mašinski fakultet Crne Gore.

Koorganizatori su Mašinski i Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje, Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Partneri naučnog skupa su Internacionalna federacija za promociju nauke o mehanizmima i mašinama i grad Trebinje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: