Obilježen dan 7. izviđačko-diverzantskog odreda Hercegovačkog korpusa | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Obilježen dan 7. izviđačko-diverzantskog odreda Hercegovačkog korpusa

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:09.09.2017.

Udruženje veterana 7. izviđačko-diverzantskog odreda Hercegovačkog korpusa danas je u kasarni “Bilećki borci” u Bileći obilježilo 25 godina od formiranja odreda.

Obilježavanju dana specijalne jedinice, koja je u proteklom ratu bila sastavljena od vojnika iz svih mjesta naše regije, ali i Mostara, Konjica i Sarajeva, te dobrovoljaca iz Srbije i Rusije, pored komandanata i bivših pripadnika odreda, prisustvovali su i predstavnici boračkih organizacija iz Istočne Hercegovine.

Nakon služenja parastosa za 10 poginulih i umrlih pripadnika odreda u crkvi „Svetog Vasilija Ostroškog“ u krugu kasarne, obavljeno je svečano postrojavanje pripadnika odreda.

„Velika mi je čast i ponosan sam što sam bio pripadnik ove elitne jedinice, koja je dala veliki doprinos u očuvanju slobode i zaštiti civilnog stanovništva od ratnih razaranja“, rekao je jedan od nekadašnjih komandanata odreda, brigadni general Zoran Lubura.

On je istakao da je 7. izviđačko-diverzantski odred krasila izuzetna kolegijalnost i viteštvo u svim akcijama u kojima su učestovali.

„Protivnik se poštovao i ova jedinica nikada nije učinila ništa mimo međunarodnih pravila ratovanja u uslovima kao što je bio minuli rat“, rekao je Lubura.

On je naveo da je osjećaj pripadnosti jedinici vidljiv i nakon 25 godina, izražavajući nadu da će se druženja nastaviti i u narednim godinama, u miru i slobodi, u zajedništvu sa svima koji žive na našim prostorima.

Ponos zbog ponovnog susreta sa svojim hrabrim i časnim vojnicima nije krio ni pukovnik u penziji Anđelko Milićević, jedan od komandanata odreda. S ponosom se, kaže, pomiješala i tuga zbog gubitka 10 boraca, sedam koji su položili živote tokom rata i trojice kasnije preminulih.

„To je bila jedinica mladih, hrabrih ljudi, obučenih i sposobnih da izvrše svaki zadatak Hercegovačkog korpusa. Na mnogim mjestima su bili, u zoni našeg korpusa i van njega, nismo ukaljali uniformu ni čast Hercegovačkog korpusa i jedinice čiji smo bili pripadnici. Sve brigade su sa ponosom dočekivale naše angažovanje“, naveo je Milićević.

Poručivši da rat ne donosi ništa dobro, on je srpskom narodu poželio da njihovi sinovi više nikada ne budu u vojsci koja ratuje, već da se školuju i u miru formiraju vlastite porodice.

U okviru obilježavanja dana jedinice, položeno je cvijeće na Spomenik borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i na grob ruskog dobrovoljca Sergeja Vladimirovića Meleška na gradskom groblju u Bileći.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: