Obilježen Svjetski dan prve pomoći | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Obilježen Svjetski dan prve pomoći

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:11.09.2017.

U Dučićevoj ulici su članovi Crvenog krsta izveli pokaznu vježbu na kojoj su građane upoznali sa načinima pružanja prve pomoći u vremenu dok ne stigne stručno medicinsko osoblje.

Biljana Anđelić, iz gradske organizacije Crvenog krsta kaže da je cilj pokazne vježbe bio podizanje svjesti građana o značaju prve pomoći, kako bi se oni motivisali za sticanje znanja iz ove oblasti, koja je od velike koristi za svakodnevne životne situacije.

Ona je istakla da su danas pokazane tri vježbe: pomoć kod opekotina, gušenja hranom i amputacija šake.

„Prva pomoć je u modernom društvu jako neophodna, jer u 90 odsto slučajeva prvu pomoć ukažu ljudi koji se nađu na mjestu nesreće, priteknu u pomoć i spase nekom život. Međutim, nije dovoljna samo hrabrost, već je potrebno i znanje. Statistički podaci govore da svakih pet sekundi jedno lice podlegne zbog povreda. Prva pomoć je jedna od najznačajnih aktivnosti koje sprovodi organizacija Crvenog krsta, a koje se zasnivaju na edukaciji stanovništva u sticanju vještina za pružanje pomoći i samopomoći u slučaju nesreća“, navela je Anđelić i dodaje da je posebno zadovoljna angažmanom mladih trebinjskih volontera koji su uvijek tu da pomognu, kada je to potrebno.

Pokazna vježba održana je u susret Svjetskom danu prve pomoći, koji se svake godine obilježava druge subote u septembru.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: