Нема обољеле дјеце од туберкулозе | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Нема обољеле дјеце од туберкулозе

Извор: Радио Требиње | Датум:15.09.2017.

Број обољелих од туберкулозе у Херцеговини посљедњих година није у порасту. За протеклих осам мјесеци на плућном одјељењу Болнице Требиње лијечено је осам пацијената, колико их је било и у 2016. години, потврђено је за Радио Требиње.

Здравка Врећа, специјалиста за плућне болести и координатор за борбу против туберколозе у Херцеговини, поводом „Недјеље борбе против туберкулозе“, истиче да од ове заразне болести годишње оболијева двадесетак пацијената.

„Пацијенти су из свих дијелова Херцеговине, различитих су старосних доби, а на срећу, за сада, нема обољеле дјеце. Посљедњих година подједнак је број обољелих од плућне и ванплућне туберкулозе, попут туберкулозе кичме, урогениталног тракта те туберкулозе плућне марамице“, каже Врећа.

Обољели, углавном, у болницу долазе у поодмаклом стадијуму болести.

„Све четири плућне ТБЦ су директно позитивне, ти пацијенти шире бацил туберкулозе у околну средину. Немамо тачан податак колико су времена већ заражени и колико су ширили инфекцију, тако да је могуће да ће, до краја године, бити још обољелих“, истиче за Радио Требиње Врећа.

У требињској болници, додаје, постоје сви услови за лијечење ове болести. Пацијенти су под сталним надзором љекара и дају им се јасне препоруке о начину живота и лијечења послије напуштања здравствене установе.

„За хоспитализоване пацијенте имамо потребне лијекове. СЗО, од прошле године, због смањења броја обољелих од туберкулозе, не обезбјеђује лијекове, па пацијенти, након отпуштања на кућно лијечење, сами обезбјеђују терапију. У нашим апотекама има свих лијекова, тако да лијечење ових пацијената протиче без проблема“, додаје Врећа.

Као и претходних година, поводом „Недјеље борбе против туберкулозе“, Градска организација Црвеног крста Требиње ће, до 21. септембра, организовати низ информативно-пропагандних активности те едукативна предавања. Осим дијељења летака, лијепљења плаката, биће подијељено и 3.000 пропагандних маркица ученицима требињских основних и средњих школа.

Биљана Анђелић, координатор здравствене дјелатности Црвеног крста Требиње каже да им је циљ јачање свијести становништва о туберкулози као заразној болести те важности превенције и правовременог лијечења.

„Желимо да детаљније упознамо становништво о овој болести, како би на вријеме препознали болест и на вријеме се јавили љекару. Лијечење је најбоља превентивна мјера у циљу спречавања и ширења заразе“, каже Анђелићева за Радио Требиње.

Према подацима Свјетске здравствене организације сваке године од туберкулозе оболи око осам милиона становника.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: