Не смијемо заборавити овог човјека: Грчки официр је ОДБИО да бомбардује Србе, па осуђен на затворску казну | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Не смијемо заборавити овог човјека: Грчки официр је ОДБИО да бомбардује Србе, па осуђен на затворску казну

Извор: Блиц | Датум:15.09.2017.

Бомбардовање Југославије 1999. године оставило је неизбрисив траг у сјећањима свих оних који су се тада затекли у нашој држави, али је за гест једног грчког капетана, који је одбио да својим бродом крене на Србе, мало ко чуо.

Marinos Ritsoudis, kapetan koji nije hteo da učestvuje u napadu na SRJ

Година 1999. остаће у српском народу упамћена као година бомбардовања, страдања невиних цивила, наношења велике материјалне штете Србији. Грчка, иако чланица НАТО-а, из политичких разлога није учествовала у ваздушним нападима на СРЈ. Ипак, упутила је у јадранске воде свој ратни брод "Темистоклис".

Стога, капетан брода, потпоручник ратне морнарице, одбија да бомбардује СРЈ, окрећући свој брод "Темистоклис" и враћајући га назад у луку.

- Kао православац не могу да учествујем у нападу на братски народ - рекао је Маринос Ритсоудис, капетан брода, а његову одлуку подржала је и готово цијела грчка јавност.

Многи грчки морнари стали су уз свог капетана, народ га је подржао, али га је ипак војни суд 1999. осудио на двије и по године затвора.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: