Čajniče: Svečanosti povodom krsne slave 21. septembra | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Čajniče: Svečanosti povodom krsne slave 21. septembra

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:16.09.2017.

I ove godine će 21. septembra biti svečano u Čajniču, kada će se proslaviti krsna slava opštine, Mala Gospojina.

Posebno se sa radošću ovaj praznik dočekuje s kraja 16. vijeka, od 1594. godine, kada je u Čajniče donesena čudotvorna ikona Majke Božije, Čajnička Krasnica.

Iz novije istorije mnogi još uvijek pamte osvećenje obnovljenog hrama na Malu Gospojinu 21. septembra 1959. godine. Tada se u malo Čajniče sabrao narod sa svih strana, a osvećenje obnovljenog hrama obavio je Njegova Svetost Patrijarh srpski German.

Bila je to jedna od najvećih duhovnih manifestacija i okupljanja srpskog pravoslavnog roda u to vrijeme.

U okviru proslave Male Gospojine odvijaće se niz manifestacija koji će uveličati proslavu ovoga blagdana koji se vijekovima obilježava u Čajniču, po čemu je ovo mjesto poznato širom zemljama u kojima žive pravoslavni Srbi i drugi koji poštuju čudotvorne moći ikone Majke Božije - Čajničke Krasnice, zaštitnice grada i njegovih građana.

U zabavnom dijelu obilježavanja Male Gospojine sve goste će zabaviti popularni Goci bend, 20. i 21. septembra, na platou ispred Doma kulture u Čajniču.

Crkvena opština Čajniče i opština Čajniče, pozivaju sve vjernike i hodočasnike da dođu da se pomole pred Čudotvornom čajničkom Krasnicom i da se provesele u samom gradu i ugostiteljskim objektima gdje će biti bogat i raznovrstan sadržaj.


Tekst i foto: Gordana Golubić


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: