Превенција нејјефтинији и нејефикаснији начин лијечења | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Превенција нејјефтинији и нејефикаснији начин лијечења

Извор: Радио Требиње | Датум:30.09.2017.

Већина пацијената, који су јуче, у оквиру бесплатног скрининга, прегледани у интернистичкој амбуланти Болнице Требиње, имали су неке од патолошких промјена на срцу и предложене су им даље дијагностичке процедуре.

Срђан Лозо, специјалиста интерне медицине, кардиолог Болнице Требиње је, поводом Свјетског дана срца, рекао да је прегледано укупно 37 пацијената, углавном старије животне доби, али је било и двадесетогодишњака.

„Код десет одсто прегледаних откривене су значајне патолошке промјене на ЕКГ-у, које указују на исхемијску болест и за те пацијенте ће, у наредних десетак дана, бити организовани пријевремени УЗ прегледи и допунска анализа. Код 20 одсто је промијењена, односно, допуњена досадашња терапија. Четвртини пацијената су предложене додатне дијагностичке процедуре, које би требало да помогну да се спријечи појава одређене болести“, појаснио је Лозо.

Он је истакао да већина прегледаних пацијената, који су се данас јавили у интернистичку амбуланту, није била на контролним прегледима четири или више година.

Лозо упозорава да би и потпуно здрави грађани, требало да, бар једног годишње, ураде превентивне основне љекарске прегледе и лабораторијске анализе. Након уочавања првих озбиљнијих симптома неопходно је да се правовремено јаве љекару.

„Ако имају болове у грудима, гушење, осјећај неправилног убрзаног рада срца, повећане вриједности крвног притиска изнад 140 са 90, отечене ноге, одмах би требало да се јаве љекару“, истиче Срђан Лозо.

Он наводи да је превенција најјефтинији и најефикаснији начин лијечења.

„Превентивним акцијама требало би покушати зауставити болест у њеном старту.Чешће организовање акција у које се треба укључити шира друштвена заједница даће значајне резултате“, сматра др Лозо.

Према подацима Свјетске здравствене организације око 17 милиона људи сваке године умре од кардиоваскуларних болести. Предвиђања су да ће до 2020. године болести срца и крвних судова постати водећи узрок умирања у свим земљама, нарочито неразвијеним.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: