Šta upisati poslije osnovne škole? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Šta upisati poslije osnovne škole?

Datum:28.05.2015.

I dok je maj mjesec maturskih slavlja jun je mjesec donošenja teških odluka. Šta upisati poslije osnovne i srednje škole? 

Za sve svršene osnovce koji su dobri učenici i još nijesu načisto šta bi da budu u životu, gimnazija je najbolje rješenje. U trebinjskoj neće biti problem da se popune četiri odjeljenja opšteg smjera od po 24 učenika.
„Interesovanje za gimnaziju je uvijek visoko pa se ta četiri odjeljenja brzo popune , obično se desi da gimnaziju ne mogu da upišu svi koji bi to željeli“ , kaže Dragoslav Banjak, direktor Gimnazije “Jovan Dučić”
Iako je potencirana priča o uvođenju novih smjerova od toga ove godine ništa neće biti zato što nije bilo dovoljno zainteresovanih. Za prirodno matematički-smjer prijavilo se samo 13, a za društveno- jezički 14 učenika.
Centar srednjih škola Trebinje ima mjesta za 120 svršenih osnovaca. Za četiri godine iz srednjoškolskih klupa izaći će ekonomski, poslovno- pravni , turistički i prehrambeni tehničari a za tri godine mješovito odjeljenje kuvara i konobara. Konačan plan upisa pravi resorno ministarstvo na prijedlog škola koje se prethodno konsultuju sa Zavodom za zapošljavanje, lokalnom upravom i privrednim partnerima.
„Škole su samo izvršioci želja, u tom smislu mi smo prošle godine i uveli novu struku, to je prehrambeni tehničar“ , kaže Vasiljko Škrivan, direktor Centra srednjih škola.
I Tehnička škola će upisati četiri odjeljenja u kojima će se školovati budući tehničari računarstva, drumskog saobraćaja , tehničari za kompjutersko konstruisanje i automehaničari i precizni mehaničari. Nudi se dosta toga ali teško da šta može garantovati posao.
„Iako se misli da se na području elektrotehnike može naći posao, na birou čekaju naši učenici tog obrazovnog profila. Nebitno je da li imaju fakultet ili srednju“ , kaže Nebojša Rudakijević, direktor JU Tehnička škola Trebinje.
Za upis u srednju muzičku školu predviđeno je ukupno 16 učenika i to osam na vokalno-instumentalnom odsjeku i osam na teoretskom.
Trebinje i Hercegovina su male sredine, pa i ako se ukaže potreba za nekim kadrom i obezbijedi se određeni obrazovni profil, ubrzo na zavodu počinje gomilanje mladih sa tom stručnom spremom. U međuvremenu treba obezbijediti i nastavni kadar, tako da je brza reakcija nemoguća.
 Škole ne mogu brzo reagovati na zahtjeve tržišta, za to su potrebne najmanje tri ili četiri godine“ , podvlači direktor Centra srednjih škola.
A na zavodu prava gužva svih struka. Rijetki su oni koji se brišu iz evidencije zbog zapošljenja. Razlog očigledan.
„Sve je manje kadrova koji se traže. Privreda je u lošem stanju pa nema ni zapošljavanja“, objašnjava Vaso Kučinar, direktor filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u Trebinju .
Konkursom je predviđeno da upis učenika bude obavljan u dva upisna roka, od 15. do 26. juna, te od 29. juna do 10. jula. Kako do tada ima još vremena na svim svršenim osnovcima je da još jednom razmisle šta dalje.


Marija Manojlović

Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: