Mobilni planetarijum: Osnovci i srednjoškolci „putovali“ u svemir | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mobilni planetarijum: Osnovci i srednjoškolci „putovali“ u svemir

Izvor: gacko-rs.info | Datum:05.10.2017.

Osnovci i srednjoškolci iz Gacka, pa i svi zainteresovani građani, od juče mobilnim planetarijumom su mogli, uslovno rečeno, da proputuju svemirom, kroz prilagođeno predavanje o planetama, Sunčevom sistemu i sazvježđima.

Prema riječima predavača Nenada Stevića, koji dolazi iz Društva astronoma Srbije, ovaj program se izvodi posljednjih nekoliko godina i izaziva veliko interesovanje djece i odraslih. „Planetarijum je nastavno naučno sredstvo koje služi da se djeca animiraju na prirodne nauke i da bi im se približila osnovna znanja o svijetu koji ih okružuje – o Sunčevom sistemu, zvijezdama i galaksijama, na jedan interesantan i nezaboravan način“, kaže Stević.

Uz pomoć profesionalne opreme, koja daje poseban pečat, sve je zamišljeno kao jedna interaktivna nastava kroz pitanja i odgovore. Prvi dio predavanja je uvodna priča o sazvježđima, zvijezdama i orjentaciji, a drugi dio se sastoji od kratkog filma od dvadesetak minuta o Sunčevom sistemu i vasioni.

„Nadamo se da će planetarijum podstaći djecu na izučavanje astronomije, jer danas djeca reaguju na informacije koje dobiju putem medija više nego na one koje sami treba da potraže u knjigama, tako da je ovaj vizuelni prikaz na njih ostavlja mnogo jak utisak, posebno na manje uzraste“, ističe Stević.

Gacko je prvi grad u Hercegovini gdje je predstavljen planetarijum, a svi zainteresovani građani predavanja mogu posjetiti još danas, od 13 časova i 30 minuta, u prostorijama fiskulturne sale SŠC „Pero Slijepčević“.

Gostovanje planetarijuma su obezbijedili Društvo astronoma Srbije i Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa SPKD „Prosvjeta“ Gacko.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: