Kinezi žele da grade novi blok termoelektrane u Gacku | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Kinezi žele da grade novi blok termoelektrane u Gacku

Datum:27.05.2015.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je Vlada Srpske zainteresovana i opredijeljena za gradnju nove, moderne termolektrane u Gacku koja će, primjenjujući najviše evropske standarde u pogledu emisije štetnih gasova i energetske efikasnosti, znatno podići obim proizvedene električne energije i doprinijeti ekonomskom razvoju Srpske i otvaranju novih radnih mjesta.

rite_gacko

Đokić je dodao da je cilj Vlade da se u realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta krene već na proljeće iduće godine, zbog čega je planirano da Memorandum o razumijevanju između Vlade Srpske i kineske kompanije „Donfang elektrik“ bude potpisan početkom idućeg mjeseca.

„Uvjeren sam da će kroz saradnju `Donfanga`, kao jednog od vodećih proizvođača elektroenergetske opreme u svijetu i jednog od vodećih međunarodnih izvođača projekata u oblasti energetike, i naših stručnjaka iz elektroprivrednog sistema Republike Srpske izgradnja novog bloka TE `Gacko` ubrzo početi“, rekao je Đokić.

Đokiću je šef Kancelarije kineske kompanije „Donfang“ za centralnu i istočnu Evropu Liang Jongbin danas uručio pismo namjere u vezi sa saradnjom u realizaciji ovog projekta.

Ministar Đokić naglasio je da je za Republiku Srpsku veoma važno da u realizaciji ovako značajnih projekata u elektroenergetskom sistemu ima partnera koji garantuje kvalitetnu i brzu izgradnju termoelektrane i koji iza sebe ima već uspješno realizovan projekat izgradnje Termoelektrane u Stanarima.

Jongbin je istakao spremnost kineske kompanije da ubrzano realizuje ovaj projekat, a kao prednost „Donfanga“, osim bogatog iskustva u izgradnji termolektrana, naveo je i podršku Vlade Kine i finansijskih institucija koje mogu da ponude najpovoljnije uslove za realizaciju ovog i drugih projekata u Republici Srpskoj.

On je posebno zahvalio Đokiću na ukazanom povjerenju, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

U pismu namjere, između ostalog, navodi se da je za ovu kinesku kompaniju veoma važan razvoj energetike u Republici Srpskoj, uključujući i izgradnju novog bloka TE „Gacko“ instalisane snage do 350 megavata.

Komapnija „Donfang“ je tokom proteklih pet godina, kroz realizaciju ugovora po principu „ključ u ruke“ za TE „Stanari“, stekla bogato iskustvo u oblasti realizacije termoenergetskog projekta u skladu sa standardima EU i domaćim zakonskim propisima, u saradnji sa lokalnim partnerima i lokalnim dobavljačima u Republici Srpskoj.


Izvor: SRNA


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: