Kusturica: Nacija nema budućnosti bez očuvanja nacionalnog identiteta | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Kusturica: Nacija nema budućnosti bez očuvanja nacionalnog identiteta

Izvor: Srna | Datum:02.11.2017.

Režiser Emir Kusturica rekao je da jedna nacija ne može da ima budućnost bez očuvanja nacionalnog identiteta i poštovanja tradicije, ali da je potrebno praviti razliku između osjećaja za tradicionalnu kulturu i nacionalizma.

Rezultat slika za kusturica

"'Osjećaj za naciju' je neophodan, jer u suprotnom gubite svoje korjene i možete se identifikovati sa neboderom, ali ne i sa istorijom. Smatram da je potrebno da postoji kulturni identitet svakog od nas", rekao je Kusturica na predavanju koje je održao na prestižnom ženevskom Institutu za međunarodne i razvojne studije.

Na predavanju o temi "Multikulturalizam danas - da li zaista postoji", koji je organizovala Ambasada Srbije u Švajcarskoj uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Kusturica je govorio o pojmu kulturnog identiteta, koji u regionu ima posebno duboko značenje zbog mitološke dimenzije prošlosti.

Govoreći o multikulturalizmu u vremenu globalizacije, Kusturica je rekao da je globalizam bio šansa i da nije isto što i kolonizacija, saopšteno je iz Ambasade Srbije u Švajcarskoj.

"Svijet postaje nešto što nema identitet i što lomi naš identitet. Jezik filma danas je jezik reklame. Više ne govorimo o slobodi izražavanja, nego o brzini izražavanja i bojim se da jednoga dana, ako se ta tendencija nastavi, više nećemo biti u stanju da izrazimo sebe", rekao je Kusturica.

Odgovarajući na pitanje iz publike da li je Sarajevo i dalje simbol multikulturalizma, Kusturica je rekao da Sarajevo to, nažalost, više nije zbog toka istorije i pregrupisavanja etničkih zajednica koje sada žive odvojeno jedna od druge.

"To je slučaj i sa mnogim drugim gradovima na Balkanu, ali nije sa Beogradom, gdje možete naći sve nacionalne zajednice, jer je u njemu i dalje ideja multikulturalizma živa", naveo je Kusturica.

On je više puta citirao nobelovca Ivu Andrića, rekavši da je to pisac koji se borio za multikulturalizam i koji je duboko razumio suštinu odnosa između tri religijske i etničke zajednice u BiH.

Predavanje Emira Kusturice je bilo izuzetno posjećeno, a među skoro četiri stotine posjetilaca bilo je predstavnika diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, Grada Ženeve, studenata i profesora sa Instituta za međunarodne i razvojne studije, kao i članova srpske dijaspore u Švajcarskoj.

Kusturica je prisustvovao projekciji svog filma "Super 8 priče" u "Kući umjetnosti Gritli", gdje je, na početku, pred punom dvoranom, govorio o svojim filmovima i bavljenju muzikom.

Povodom svog gostovanja u Ženevi, Kusturica je rekao da je za prepoznatljivost kulturnog identiteta Srbije i za bolju predstavljenost bogatstva srpske kulture u svijetu veoma bitno da se omogući veći protok i razmjena umjetnika i ideja iz Srbije sa inostranstvom, jer je to nedostajalo prethodnih godina.

On je ocijenio dragocjenom inicijativu Ministarstva kulture da Srbija u narednom periodu otvori više kulturnih centara u svijetu, budući da za sada ima samo jedan, u Parizu, navodi se u saopštenju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: