Monasi manastira Tvrdoš prave božanske kapljice vina | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Monasi manastira Tvrdoš prave božanske kapljice vina

Izvor: Srna | Datum:02.11.2017.

Manastir Tvrdoš, poznato duhovno mjesto u blizini Trebinja, poslije Ostroga, sa oko 250.000 ljudi koji ga godišnje posjete, ubraja se u jedan od najposjećenijih manastira Srpske pravoslavne crkve.

Iako je u svojoj istoriji rušen šest puta, uspravno stoji i okuplja ljude različitih vjera i nacija.

Manastir koga su u četvrtom vijeku podigli Sveti car Konstatin i njegova majka Jelena, svakim danom, zahvaljujući vrijednim monasima predvođenim igumanom Savom, sve je ljepši i uređeniji.

Svakodnevno se obnavlja, dograđuje, proširuje, sređuje se okolina, podižu vinogradi, proizvodi med, masline, maslinovo ulje i raznovrsno povrće.

Tvrdoš je širom svijeta poznat po kvalitetnim vinima, čije su kapljice prvi put u manastirskim izbama potekle krajem 16. i početkom 17. vijeka.

Nakon dužeg prekida, monasi su podigli vinograde, nastavili i očuvali tradiciju monaškog vinogradarstva i, za samo nekoliko godina, postali prepoznatljivi u svijetu, osvojivši najveća priznanja i nagrade za kvalitet.

Jeromonah Porfirije, sabrat manastira Tvrdoš, navodi da je 1999. godine krenula obnova i vinograda i manastirskih izbi, te da su 2003. godine počeli da proizvode malo veću količinu, da bi 2006. godine bili snovani Podrumi manastira Tvrdoš.

„Od 2006. godine kapacitet vinarije je oko pola miliona litara vina. Nikada nismo tu količinu proizveli, ali smo dostigli proizvodnju od oko 350.000 boca godišnje, što zavisi od prinosa i kvaliteta grožđa“, kaže jeromonah Porfirije za Srnu i napominje da svoje zasade vinove loze imaju u Petrovom i Popovom polju.

Manastirska vina dobitnici su mnogobrojnih nagrada na najprestižnijim sajmovima u svijetu, među kojima je „Dekanter“, na kome su tvrdoški „Vranac“, „Žilavka“ i „Kaberne“ osvojili nekoliko nagrada.

Da vina iz manastirskih podruma imaju međunarodni ugled govori i česta posjeta najpoznatijih francuskih enologa i vinara, čijim kvalitetom ostaju zadivljeni, kao i oko 20.000 posjetilaca koji godišnje prođu kroz manastirsku degustacionu salu.

Jeromonah Porfirije ističe da je crni „Vranac“ najpoznatiji, ali da ga slijede i preostale četiri sorte, dodajući da se kvalitet uvijek prepoznaje.

„Izvozimo u 26 zemalja, na dva kontinenta, a ima još zainteresovanih država sa kojima smo u pregovorima oko izvoza vina“, naglašava jeromonah Porfirije.

U manastirkom kompleksu, na desetak metara od starog kamenog podruma, ukopan je i novi, a prije tri godine napravljena je degustaciona sala.

Prijatelji Miroslav iz Slovačke i Irina iz Rusije, koji su došli da posjete manastir Tvrdoš, kažu da su na ovom mjestu prvi put, ali da ga „osjećaju cijelom dušom“.

gosti manastir tvrdos

„Ovo mjesto je prekrasno, duhovno i čisto. Pri samom prilasku manastiru osjeća se spokoj, kao da nismo u ovom vremenu. Željeli smo da oprobamo i ovdašnja vina koja su nam preporučena i uvjerili smo se da su odlična. Ponijećemo i prijateljima da probaju“, kažu Miroslav i Irina.

U podrumima manastira Tvrdoš monasi, osim vina, proizvode rakije – lozu i travaricu, a prije četiri godine oprobali su se i sa konjakom kome su dali naziv „Herceg Stjepan Kosača“.

Ipak, njega nema u distribuciji, već samo u manastirskoj prodavnici.

Milosava Supić Vuković


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: