Prestanak pušenja i u 60-im produžava život | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prestanak pušenja i u 60-im produžava život

Izvor: B 92 | Datum:03.11.2017.

Najnovija naučna istraživanja pokazala su da prestanak pušenja i u poznom dobu može produžiti život dugogodišnjih uživalaca duvanskih proizvoda.

Rezultat slika za cigarete

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Preventive Medicine, a naučnici tvrde da nikada nije kasno prestati sa pušenjem, ali da je bolje to učiniti što prije.

Naučnici s Američkog nacionalnog zdravstvenog instituta uradili su istraživanje s više od 160.000 ispitanika i došli do saznanja da je trostruko veća mogućnost smrti sedamdesetogodišnjaka koji je konzumirao cigarete u odnosu na sedamdesetogodišnjeg čovjeka koji nikada nije pušio.

"Ovo istraživanje je dalo jasne pokazatelje o uticaju pušenja na vijek čovjekovog života. Došli smo do važnih saznanja kada je riječ o umiranju odraslih ljudi u 70-im godinama života. Istraživanje je trajalo 6,4 godine, a tokom tog perioda je preminulo 16 odsto ispitanika. Među preminulima je bilo 56 odsto bivših i šest odsto aktivnih pušača", rekla je Sara Neš koja je vodila eksperiment.

Istraživanje je takođe potvrdilo da su muškarci skloniji početku pušenja u ranim godinama, kao i to da je mnogo više žena nego muškaraca koji nikada nisu konzumirali cigarete.

Neš je takođe istakla da je prestanak pušenja u životnom dobu od 30 do 69 godine ima pozitivne efekte na produženje čovjekovog života. Dodala je da su efekti sve veći što osobe ranije prestanu da puše.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: