Udruženje „Bebe“ – Omogućiti besplatan treći postupak vantjelesne oplodnje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Udruženje „Bebe“ – Omogućiti besplatan treći postupak vantjelesne oplodnje

Izvor: Srna | Datum:04.11.2017.

Iz Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe“, koje djeluje na području Hercegovine, čestitaju rođenje hiljadite bebe u Republici Srpskoj nakon začeća vantjelesnom oplodnjom, te ističu da je pravi trenutak da se obezbijede uslovi i omogući besplatan treći postupak vantjelesne oplodnje.

Rezultat slika za bebe

Djevojčici Mariji i njenim roditeljima iz ovog udruženja poželjeli su puno zdravlja i sreće i da budu inspiracija mnogim parovima koji još nisu uspjeli da ostvare potomstvo.

„Poseban doprinos razvoju vantjelesne oplodnje i borbi protiv steriliteta u Republici Srpskoj dao je predsjednik Srpske Milorad Dodik, koji je prvi reagovao i čestitao rođenje hiljadite bebe i na taj način pokazao kontinuiranu i apsolutnu posvećenost borbi protiv steriliteta i stvarnoj borbi za natalitet u Srpskoj“, navode u Udruženju „Bebe“.

Iz Udruženja podsjećaju da još mnogo roditelja u Republici Srpskoj čeka svoju priliku za novi pokušaj vantjelesne oplodnje i da je pravi trenutak da se obezbijede uslovi i omogući besplatan treći postupak vantjelesne oplodnje za buduće roditelje, posebno, kako kažu, imajući u vidu prošlogodišnje obećanje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da će uskoro biti obezbijeđeni uslovi za treći postupak.

„Trećim postupkom bile bi obuhvaćene žene koje u prva dva postupka vantjelesne oplodnje nisu uspjele da ostvare ili iznesu trudnoću, što predstavlja znatno manja godišnja izdvajanja u odnosu na prva dva postupka, imajući u vidu uspješnost vantjelesne oplodnje u cijeloj Republici Srpskoj“, kažu u Udruženju.

Uvođenje besplatnog trećeg postupka na nivou cijele Republike Srpske, kako navode, značilo bi mnogim roditeljima koji nisu u mogućnosti da finansiraju tu proceduru, a ne žive u opštinama koje finansiraju treći postupak na nivou lokalne zajednice.

„Opštine koje su do sada izdvajale novac za treći, mogle bi da preusmjere sredstva za četvrti postupak, čim bi bio napravljen ogroman napredak u borbi protiv steriliteta i pada nataliteta u Srpskoj“, navode u Udruženju.

Iz Udruženja podsjećaju da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 2007. godine pokriva troškove prvog, a od 2011. i troškove dva postupka vantjelesne oplodnje za parove kojima je to jedini način da ostvare potomstvo.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: