Mjera pronatalitetne politike u Trebinju: Đacima sa sela uplaćena prva rata | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mjera pronatalitetne politike u Trebinju: Đacima sa sela uplaćena prva rata

Izvor: Nezavisne novine | Datum:08.11.2017.

Podijeljena je prva rata u visini od ukupno oko 12.000 KM subvencija za 150 učenika osnovnih škola koji žive u trebinjskim seoskim sredinama.

Ova mjera je, podsjećamo, donesena u svrhu pronatalitetne politike koja podrazumijeva i ostanak mladih na selu, na teritoriji grada Trebinja, a prema odluci gradonačelnika Luke Petrovića.

“Nakon javnog poziva smo zaprimili 110 zahtjeva za 150 učenika iz seoskih područnih škola Trebinja i svi zahtjevi su riješeni pozitivno, odnosno sva djeca koja žive u seoskim sredinama ostvarila su novčanu pomoć u visini od 50 do 125 maraka, zavisno od materijalnog stanja njihovih porodica”, kažu za “Nezavisne” u Odjeljenju za opštu upravu grada Trebinja.

Subvencije su ostvarila i ona djeca koja sa sela putuju u školu u gradu jer u njihovim selima ne funkcionišu školski objekti, odnosno ne postoje starija odjeljenja.

Svi mališani će, kako kažu u nadležnom gradskom odjeljenju, dobiti devet novčanih rata za jednu školsku godinu, za šta je iz gradskog budžeta rezervisano oko 110.000 maraka na nivou jedne godine.

Zanimljivo je, međutim, da ima roditelja iz seoskih, odnosno prigradskih sredina koji su svoju djecu upisali u gradske škole iako teritorijalno pripadaju područnim odjeljenjima pa nisu ostvarili ove prinadležnosti, jer se subvencije dodjeljuju isključivo u svrhu opstanka sela i seoskih škola.

Da takvih slučajeva ima potvrdio nam je i Dragan Mrdić, direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić”, u čije područno odjeljenje u Petrovom Polju, iako se nastava organizuje u svih devet razreda, šalju djecu u gradske škole, što je, kako on kaže, njihov izbor.

“Svi roditelji iz seoskih sredina su vrlo zadovoljni ovim subvencijama koje će, kako su nam govorili, iskoristiti da djeci obezbijede neke aktivnosti koje se ne upražnjavaju u seoskim sredinama”, kaže Mrdić.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: