Stabilna proizvodnja struje u decembru | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Stabilna proizvodnja struje u decembru

Izvor: Radio Trebinje | Datum:07.12.2017.

Posljednje obilne kišne padavine u Hercegovini  značajno su povećale dotoke u akumulacije sitema HET pa u ovom preduzeću očekuju da će u decembru, po prvi put, ostvariti planiranu proizvodnju.

Prema riječima Alkeksandra Vujića, izvršnog direktora za upravljanje sistemom HET- a u prvim danima decembra palo je oko 180 litara kiše po kvadratnom metru, pa je zahvaljujući pojačanim dotocima, trenutna kota Bilećkog jezera je 370 metara, što je planska kota za ovaj period.

„Trenutno imamo stabilnu proizvodnju i nadamo se da će do kraja mjeseca maksimalno biti angažovana HE Dubrovnik i potrebno angažovana elektrana Trebinje jedan, čime će se ostvariti decembarski plan proizvodnje električne energije“, naveo je Vujić.

U HET očekuju da nove padavine, najavljene za naredne dane, dodatno poboljšaju realizaciju plana proizvodnje i napune Bilećko jezero.

„Najavljene su padavine od 200 litara po kvardatnom metru, pa očekujemo da kota akumulacije bude i iznad planirane“, zaključuje Vujić.

Hidrološki najlošija godina je 2017. od kada se obavljaju ovakva mjerenja, a HET su do sada ostvarile 50 odsto planirane proizvodnje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: