Slovenija: Rekordan pad nezaposlenosti | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Slovenija: Rekordan pad nezaposlenosti

Datum:03.06.2015.
Broj nezaposlenih u Sloveniji nastavio je da se smanjuje i u maju ove godine, i to za 2,2 odsto na mjesečnom i 6,1 procenat na godišnjem nivou, na 112.385 osoba.

Prema preliminarnim podacima nacionalne službe za zapošljavanje, od početka 2015. godine broj ljudi bez posla u Sloveniji pao je za više od 7.000.

U periodu od januara do aprila tekuće godine, posao je našlo 29.103 nezaposlenih.

Što se tiče oporavka bankarskog sektora, Centralna banka Slovenije očekuje da će se bankarska industrija u toj zemlji oporaviti iduće godine, uz postepeno rezanje gubitaka kroz smanjenje stepena zaduženosti.

- Rast obima kreditiranja već je primjetan, pogotovo na polju dugoročnih zajmova, što je pozitivna vijest koja ukazuje na novi investicioni ciklus - izjavila je viceguvernerka Banke Slovenije Stanislava Zadravec Kapriolo.

Finansijska tržišta su se stabilizovala, a sistemski rizici su smanjeni. Adekvatnost kapitala u bankama na nivou je evropskog prosjeka, kao i nivo nenaplativih zajmova. Likvidnost je snažna, pa je bankarski sektor dobro opremljen da odgovori na tražnju kredita, dodala je ona.

Predsjednik komiteta centralne banke za finansijsku stabilnost Tomaž Košak navodi da bi smanjenje obima rizičnih zajmova teklo još brže kada bilansi stanja istovremeno ne bi slabili.

Uprkos pozitivnom trendu na polju loših kredita, Banka Slovenije napominje da nacionalizovane banke koje posluju u inostranstvu još uvijek imaju veliki obim takvih zajmova, prije svega u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Crnoj Gori, koje nisu uspjele da prebace u takozvanu "lošu" banku.

Centralna banka upozorava da iako je bankarski sektor u Sloveniji profitabilan, takav trend neće moći da traje uz izuzetno niske kamatne stope i snažnu konkurenciju.

B92Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: