Malešević: U mladima njegovati ljubav prema otadžbini | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Malešević: U mladima njegovati ljubav prema otadžbini

Izvor: SRNA | Datum:27.12.2017.
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević poručio je danas da u mladima treba njegovati ljubav prema otadžbini i poštovanje prema žrtvama koje su date za nju.

Dane Malešević - Foto: RTRS

Malešević, koji je u banjalučkoj Gimnaziji prisustvovao predavanju pod nazivom "Republika Srpska - misli na otadžbinu" za učenike završnog razreda, kaže da je ova aktivnost od ogromnog značaja i da se i profesori uče o tome kako se gaji kultura sjećanja.

"To sigurno možemo naučiti od Jevreja, koji nisu zaboravili svoje nevino stradale žrtve u Drugom svjetskom ratu. Odatle ideja da našoj omladini prenosimo određena znanja, ali i ljubav prema otadžbini", poručio je Malešević.

Ako mladi to ne budu cijenili, kaže Malešević, pitanje je da li će u budućnosti doći u situaciju da izgube slobodu i da se za nju ponovo polažu životi.

Malešević ističe da Srbi kroz istoriju nisu imali sreće da iskustva iz prošlosti ugrade u trenutni i budući život i da ne stradaju svakih nekoliko decenija.

On smatra da je potrebno skrenuti pažnju profesorima da na predavanjima potenciraju kod mladih ljubav prema otadžbini i ostanak na rodnoj grudi.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je izgradnjom kulture sjećanja i pamćenja potrebno u miru očuvati ono što je stvarano devedesetih godina prošlog vijeka.

"Potrebno je da mladi shvate kakav je značaj Republike Srpske i njenog očuvanja", rekao je Kojić.

On je podsjetio da su ovakva predavanja održana ranije u Bijeljini, Doboju, Prijedoru, Trebinju i Istočnom Sarajevu.

"Reagovanja učenika i nastavnika su pozitivna. Dogovaraćemo slične aktivnosti, jer moramo u svijest budućih generacija ugraditi da misle na otadžbinu", dodao je Kojić.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da ovakava predavanja potrebno održavati i drugim srednjoškolcima, a ne samo gimnazijalcima.

Predavanje su organizovali Ministarstvo prosvjete i kulture, Republički pedagoški zavod i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica u okviru programa obilježavanja Dana Republike Srpske.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: