Štab za vanredne situacije: Novoizrađeni dokument „Procjena ugroženosti od elementarne nepogode i druge nesreće“ | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Štab za vanredne situacije: Novoizrađeni dokument „Procjena ugroženosti od elementarne nepogode i druge nesreće“

Izvor: Radio Trebinje | Datum:22.01.2018.

Prijedlog dokumenta „Procjena ugroženosti od elementarne nepogode i druge nesreće“ za područje Grada Trebinja, koji je razmatran na današnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije, naći će se na dnevnom redu prve naredne sjednice gradskog parlamenta.

Gradonačelnik Petrović koji je predsjedavao sastankom, insistirao je da Miodrag Batinić, kao koordinator za vanredne situacije pobliže obrazloži novoizrađeni dokument „Procjena ugroženosti od elementarne nepogode i druge nesreće“.

Batinić je o izradi ovog pisanog dokumenta u kratkim crtama obrazložio važnost planiranja u novonastaloj nepogodi ili vanrednoj situaciji.

„Pošto se radi o prvom pisanom dokumentu ove vrste, on se može i dograđivati i dopunjavati, zavisno od situacije ili grešaka koje se budu uočile u određenim situacijama“, istakao je Batinić.

Komadant Štaba, gradonačelnik Luka Petrović rekao je da sve službe koje djeluju u okviru Gradskog štaba za vanredne situacije moraju preventivno djelovati, kako bi se spremno odgovorilo na sve buduće izazove.

„Sve više se suočavamo sa nepredvidivim ekološkim katastrofama i moramo imati preventivni odgovor svih naših službi i resursa. S tim u vezi treba odrediti odgovorna lica u tri nivoa rukovođenja i djelovanja kroz rad Civilne zaštite, Vatrogasne jedinice i Šuma Srpske“, istakao je Petrović.

On je predložio da se preventivno, od 1. februara, planski raščiste zelene površine koje okružuju naš grad, a prije požarne sezone.

„Treba očistiti Crkvinu, šumu iznad Gučine i Hrupjela. Planski da se odradi pročišćavanje i otklanjanje svih rizika od požarišta u ljetnom periodu“, naveo je Petrović.

Stevan Bekan, direktor JU „Ekologija i bezbjednost“ je predložio da se precizno u svakoj mjesnoj zajednici evidentiraju volonteri, kao vrlo važan faktor u vanrednim situacijama.

„Volontere koji se prijave u mjesnim zajednicama treba obučiti i certifikovati za razne situacije i elementarne nepogode koje možemo očekivati na terenu. Najviše problema imali smo sa požarima i u tom pravcu već imamo i određena iskustva. Brzina djelovanja i pokrivenost čitave opštine može se jedino podići na zavidni nivo, upravo sa obučenim volonterima u svakoj mjesnoj zajednici“, istakao je Bekan.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: