Vjerski objekti bez prepreka za invalide | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vjerski objekti bez prepreka za invalide

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:04.06.2015.

 U Trebinju je danas predstavljen projekat Evropske Unije „Premošćavanje barijera – Duh partnerstva“, kojim će četiri vjerska objekta u Trebinju, Bileći i Nikšiću – izgradnjom invalidskih rampi i liftova biti prilagođena za ulazak osoba sa invaliditetom.

vjerski objektiProjekat se finansira iz sredstava IPA programa prekogranične saradnje između BIH i Crne Gore, a provode ga Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko” iz Trebinja, Opština Bileća, Savez udruženja paraplegičara Crne Gore i Srpska pravoslavna crkvena opština Nikšić.

Mijat ŠarovićMijat Šarović, izvršni direktor udruženja „Sunce nam je zajedničko“, rekao je da je vrijednost planiranih radova na uklanjanju arhitektonskih barijera u pristupu vjerskim objektima u Trebinju i Bileći – manastiru Duži, crkvi Svetog Save i Obradovića džamiji – više od 75.000 evra, od čega 85% finansira Evropska Unija.

„U Trebinju su skoro svi vjerski objekti riješeni, izuzev manastira Duži i crkve Svetih arhangela u Hrupjelama, za koju su potrebna velika sredstva, te sada nismo bili u prilici da apliciramo. Iz tog razloga, sa eparhijom je dogovoreno da se riješi problem manastira Duži. U Bileći će se raditi crkva Svetog Save i Obradovića džamija, a u Nikšiću crkva Svetog Vasilija Ostroškog“, istakao je Šarović.

Rade Kozjak, načelnik Odjeljenja za privredu, društvene djelatnosti i inspekcijske poslove opštine Bileća, istakao je da je 20 hiljada evra namijenjeno za projektne aktivnosti u ovoj opštini.

„Ovaj projekat je od velikog značaja za Bileću, a planirana je izgradnja pristupne rampe kod crkve, vrijednosti 4.640 evra, i lift platforma za invalidska kolica kod džamije, vrijednosti 14.623 evra”, naglasio je on.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: