Mjere ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS daju rezultate | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mjere ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS daju rezultate

Izvor: Srna | Datum:01.02.2018.

Republika Srpska i Federacija BiH se, prema broju oboljelih od karcinoma grlića materice, nalaze na 13. mjestu u Evropi, a po umiranju daleko niže, što ih u odnosu na susjedne zemlje svrstava u bolji položaj, istaknuto je u Foči na stručnom predavanju kojim se obilježava Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice.

Na ovakve pokazatelje najviše su uticale mjere Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, koje sve više daju rezultate kada je riječ o prevenciji ove vrste karcinoma i podizanju svijesti o reproduktivnom zdravlju žena.

"Ovo su prvi koraci koje preduzimamo da bismo podigli svijest široj društvenoj zajednici o prevenciji i liječenju raka grlića materice, ali i svim nadležnim institucijama da se u narednom periodu uvede na ovim prostorima preporučeni tip vakcine protiv HPV virusa, odnosno da roditelji koji žele mogu dobrovoljno vakcinisati svoju djecu, dok je u nekim razvijenim zemljama to obavezan tip vakcine", rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Miodrag Marjanović.

Profesor Medicinskog fakulteta u Foči Biljana Mijović istakla je da je vakcinacija, kao preventivna mjera, u Srpskoj još u povoju.

"Nalazimo se u grupi zemalja koje su u pripremi i koje žele sagledati sve mogućnosti vakcinacije, rezultate, zatim ko bi je sprovodio i ostalo što je neophodno", rekla je Mijovićeva.

Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice traje od 28. januara do 3. februara.   


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: