TREBINJE: U toku sastanak šefova graničnih policija regiona | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

TREBINJE: U toku sastanak šefova graničnih policija regiona

Izvor: RTRS | Datum:01.02.2018.

U Trebinju je u toku sastanak šefova graničnih policija regiona.

Sastanak se održava pod pokroviteljstvom Programa granične bezbjednosti ženevskog Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga, a okupio je predstavnike policija iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Albanije, Moldavije i Njemačke.

Prisutni su i predstavnici Međunarodnih organizacija.

Cilj sastanka je, poručuju organizatori, razmjena iskustava i razgovor o najnovijim dešavanjima u vezi sa bezbjednošću u državama regiona.

Učesnici sastanka tematizuju trenutno stanje na balkanskoj ruti, proces readmisije, trgovinu ljudima i organizovani kriminal, kao i buduće korake s ciljem sprečavanja ilegalnih migracija na području zapadnog Balkana.

– Sastanak je bitan da se napravi jedan plan za čitav region, da ne dolazi do preklapanja rada, da ne dolazi do povećanih troškova, povećane potrošnje resursa i od strane donatora i od strane zemalja koje su učesnici u tom procesu, ističe Anton Trauner, vođa programa DCAF-a granične bezbjednosti.

Ovakvi sastanci organizuju se uglavnom jednom godišnje, a osnovni cilj je osigurati što bolju bezbjednost na području regiona, kažu organizatori. Naglašavaju da je pitanje bezbjednosti podijeljeno na tri stuba – borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, organizovani kriminal i granična bezbjednost.

– Oni će ovdje napraviti plan i usaglasiti koji su prioriteti za koji od ova tri stuba. Danas će pričati o tome koji su prioriteti na području granične policije i koji su horizontalni prioriteti da idu preko ova tri stuba, napomenuo je Rajko Kozmen, vođa potporne grupe unutrašnje bezbjednosti DCAF-a.

Teme sastanka u Trebinju su i integrisani pristup graničnoj bezbjednosti kao i digitalizacija ove policije.

– Ovi sastanci potpomažu jačanju kapaciteta naše međusobne saradnje, povezanosti policijskih agencija odnosno graničnih policija u regionu, a samim tim i sveukupne naše aktivnosti se podižu na jednu višu razin. Na ovim sastancima se rade ekspertize kroz određen vid analize, definišu se određeni ciljevi strateški i težimo ostvarivanju tih ciljeva, poručio je Zoran Galić, direktor GP BiH.

Povod sastanka je analiza DCAF-ovog Programa granične bezbjednosti u 2017. godini uz akcenat na sprovedene operacije i sačinjavanje plana aktivnosti za 2018. godinu. Program granične bezbjednosti DCAF vodi od 2002. godine. Cilj, je poručuju, demokratizacija granične policije i uspješan i pouzdan rad ove policije i čuvanje ljudskih prava.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: