Uplaćeno 1.382.370 KM za socijalno zbrinjavanje radnika | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Uplaćeno 1.382.370 KM za socijalno zbrinjavanje radnika

Izvor: Srna | Datum:01.02.2018.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske saopštio je da je posljednjeg dana januara, s ciljem socijalnog zbrinjavanja radnika, uplaćeno 1.382.370 KM na ime doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za zaposlene koji tom uplatom stiču uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Uplata je izvršena za 242 radnika iz 76 subjekata iz reda bivših državnih preduzeća, akcionarskih društava u većinskom vlasništvu Republike i zemljoradničkih zadruga, koji su se prijavili na javni poziv Fonda PIO Republike Srpske zaključno sa 31. julom prošle godine.

Nakon uplate sredstava, radnici na koje se ona odnosi mogu odmah da podnesu zahtjev za ostvarivanje prava na starosnu penziju kod Fonda PIO Republike Srpske.

Iz Fonda najavljuju da uskoro slijedi i uplata sredstava za period do kraja 2017. godine.

Istovremeno, juče je objavljen javni poziv poslodavcima da prijave radnike za program socijalnog zbrinjavanja u ovoj godini.

Program socijalnog zbrinjavanja radnika datira od 2004. godine, a njegovi efekti se ogledaju u tome da je od početka njegove realizacije do 31. decembra 2017. godine iz 426 preduzeća zbrinut ukupno 60.871 radnik, koji je procesom privatizacije, stečaja i likvidacije preduzeća ostao bez posla.

Za realizaciju socijalnog programa ukupno je utrošeno 177.110.929 KM.

Od navedenog iznosa, izvršena je uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u iznosu 158,8 miliona KM, dok su doprinosi za nezaposlenost uplaćeni u iznosu od 18,4 miliona KM.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: