Fond PIO apeluje: Kompletirajte dokumentaciju! | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Fond PIO apeluje: Kompletirajte dokumentaciju!

Izvor: Srna | Datum:21.02.2018.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske ponovo je danas pozvao osiguranike u Srpskoj i Federaciji BiH da kompletiraju dokumentaciju u godini pred sticanje uslova za starosnu penziju.

Iz Fonda podsjećaju da su ovakvo obavještenje, s ciljem pripreme podataka za ostvarivanje prava na penziju, već krajem oktobra prošle godine dostavili na kućne adrese osiguranika.

“Poziv je upućen osiguranicima koji za godinu dana nakon dostavljanja obavještenja ispunjavaju uslove za starosnu penziju i treba da se obrate u svoju poslovnicu Fonda PIO, prema mjestu prebivališta, radi prikupljanja i kompletiranja dokumentacije i ažuriranja podataka matične evidencije koji su od značaja za ostvarivanje prava na penziju”, navodi se u saopštenju.

U Fondu ističu da ovaj poziv osiguranicima za obezbjeđenje dokumentacije ne znači i da su ispunjeni uslovi za penzionisanje, niti za prestanak njihovog ugovora o radu kod poslodavca.

“Posebno se apeluje na osiguranike koji imaju navršenog staža osiguranja van Republike Srpske, odnosno u drugim državama i FBiH, da podnesu zahtjev za potvrdu staža osiguranja, putem Fonda PIO, zbog toga što se za taj dokumenat kod većine država čeka duži vremenski period, više mjeseci, pa čak i godina”, upozoravaju iz Fonda.

U poslednje tri godine Fond PIO Srpske uputio je više od 30.000 ovakvih obavještenja, ali je odziv osiguranika bio nedovoljan, ispod 30 odsto.

Fond PIO ukazuje da neodazivanje osiguranika za kompletiranje dokumentacije, kada uslijedi njihov lični zahtjev za ostvarivanje prava na penziju, neminovno dovodi do usporavanja postupka rješavanja i njegovog dužeg trajanja od zakonom propisanog roka od dva mjeseca.

“U tim okolnostima Fond ne može bitno uticati na rješavanje takvih zahtjeva, što se ogleda u sadašnjem stanju od 1.900 neriješenih zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju, sa elementima inostranosti, koji zbog neodazivanja osiguranika na saradnju za kompletiranje ne mogu ni biti rješavani do ispunjenja tog preduslova”, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda ukazuju da se na taj način pomjeraju i datumi početka ostvarivanja prava na penziju, iako su uslovi za starosnu penziju u pogledu godina života ispunjeni.

Napominju da dobijanje obavještenja Fonda PIO ne znači automatski odlazak u penziju, jer je lično pravo svakog osiguranika da li će i kada podnijeti zahtjev za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Osiguranike koji su dobili obavještenje Fonda PIO pozivaju da se obrate u najbližu poslovnicu, kako bi na vrijeme započeli aktivnosti na kompletiranju dokumentacije potrebne za ostvarivanje prava na starosnu penziju kada se ispune uslovi propisani zakonom i kada osiguranik lično podnese zahtjev za ostavrivanje prava na starosnu penziju.

“Samo kompletirana dokumentacija i ažurirani podaci matične evidencije omogućavaju efikasno rješavanje zahtjeva u roku od sedam do 15 dana od podnošenja zahtjeva, što je poželjno i za osiguranika i za Fond, jer se tako unapređuje rad i poslovanje Fonda, prema standardima razvijenih i modernih evropskih država, a postiže i zadovoljstvo osiguranika i korisnika uslugama Fonda”, zaključuje se u saopštenju Fonda PIO Republike Srpske.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: