Gas za domaćinstva neće poskupjeti | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Gas za domaćinstva neće poskupjeti

Izvor: Glas Srpske | Datum:23.02.2018.

Tečni naftni gas u BiH može se uvesti bez obračuna i plaćanja putarine ukoliko će se prodavati krajnjim korisnicima u bocama za domaćinstva.

Saopšteno je ovo juče iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nakon što je donesena dopuna obavještenja o postupanju uvoznika i distributera nafte, naftnih derivata i gasa u BiH u kojoj su definisani uslovi pod kojima se može prometovati gas u BiH bez plaćanja putarine.

Dokument je donesen nakon sastanka predstavnika UIO i udruženja plinara BiH u osnivanju, a usvojen je s ciljem potpunog pojašnjavanja primjene izmjena i dopuna Zakona o akcizama.

- Privrednici prilikom uvoza treba da podnesu izjavu da prijavljeni tečni naftni gas nije namijenjen za automobile, a kao dokaz za to proizvođač ili uvoznik može pribaviti izjavu kupca punionice ili distributera da ga nabavlja isključivo radi prodaje krajnjim korisnicima - saopšteno je iz UIO.

Uvoznik, proizvođač, punionica, distributer i distributer gasa u bocama evidenciju o prometovanim količinama gasa vode u elektronskom ili pisanom obliku na web-stranici UIO, a putarinu će platiti za količine za koje ne bude postojala ili ne bude vjerodostojna evidencija koja dokazuje da gas nije prodat za vozila.

U BiH je od 1. februara počela primjena izmjena Zakona o akcizama što je dovelo do poskupljenja goriva i gasa. Ovim izmjenama povećana je putarina za 0,15 KM po litru goriva, akciza na lož-ulje porasla je sa 0,30 na 0,45 KM po litru, a uvedena je i akciza od 0,30 KM po litru bio-goriva i bio-tečnosti.

Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: