Suficit u poslovanju od 1,26 miliona dolara | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Suficit u poslovanju od 1,26 miliona dolara

Izvor: Srna | Datum:02.03.2018.

Republika Srpska je u januaru u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa inostranstvom ostvarila suficit u iznosu od 1,26 miliona dolara, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Suficit u poslovanju nastao je kao razlika veće vrijednosti ostvarenog izvoza u visini od oko 181,1 milion dolara od izvoza koji je iznosio 179,85 miliona dolara.

Najveći obim spoljnotrgovinske razmjene u januaru od 50,27 miliona dolara Srpska je ostvarila u poslovanju sa Srbijom, te više od 46 miliona dolara sa Italijom.

Najveća vrijednosti izvoza robe iz Srpske u vrijednosti od preko 27 miliona dolara ostvaren je na hrvatskom tržištu, dok je najviše robe u vrijednosti od 30,34 miliona dolara uvezeno iz Srbije.

Posmatrano prema ekonomskim grupacijama zemalja, Srpska je u januaru u poslovanju sa EU ostvarila izvoz od 133,65 miliona dolara, a uvoz od 96,41 milion dolara.

Vrijednost izvoza u EU je u januaru u odnosu na isti mjesec prošle godine veći za 37,8 odsto, a uvoza za 28,1 odsto.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je Srpska, odnosno njeni privrednici, prepoznala i iskoristila u svoju korist činjenicu povećanja tražnje u zemljama Unije, koja traje već duži vremenski period, a nastale usljed povećanog ekonomskog rasta, posebno zemalja evrozone.

Prema njenim riječima, posebno ohrabrujući su podaci koji govore o suficitu poslovanja sa zemljama kao što su Njemačka, Holandija, ili Austrija sa kojom je pokrivenost uvoza izvozom premašila 200 odsto.

Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: