U Trebinju se gradi najveća prehrambena fabrika u BiH | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

U Trebinju se gradi najveća prehrambena fabrika u BiH

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:09.06.2015.

U  Trebinju su u punom jeku radovi na izgradnji proizvodne hale „Trebinje 2“, druge fabrike „Svislajon“ d.o.o. Prehrambene industrije Trebinje – sa kojom će biti otvorene i tri nove proizvodne linije, a u zavisnosti od potreba tržiša i uposlenosti kapaciteta – i najmanje stotinjak novih radnih mjesta.

slOvo je za radiotrebinje.com potvrdio Radenko Drašković, direktor za investicije u SL Prehrambenoj industriji Trebinje, precizirajući da su završetak građevinskih radova i početak insalisanja proizvodnih linija planirani već u avgustu, da bi prve linije trebalo da „prorade“ već u septembru, dok bi „Trebinje 2“ u punom kapacitetu trebalo da bude stavljen u funkciju do kraja godine.

sl3

Drašković je precizirao da će sa premiještanjima linija iz postojeće fabrike u Trebinju – u pogonu „Trebinje 2“ raditi četiri proizvodne linije, a da će sa ovim proširenjem proizvodnih kapaciteta Prehrambena industrija Trebinje dobiti – i tri linije koje do sada nisu bile u asortimanu.

„To je program dječije hrane Juvitana, zatim linija za preradu kakao zrna, te linija za proizvodnju glaziranih medenjaka. Sve tri linije biće premiještene iz fabrike u Vršcu“, rekao je on dodajući da će broj novih radnih mjesta zavisti od zahtjeva tržišta i uposlenosti ovih linija, ali i da očekuje da će to biti „najmanje stotinjak“.

„Taj broj može biti i puno veći ako bi tržište zahtijevalo proizvodnju u punom kapacitetu, odnosno rad u tri smjene“, rekao je on.

Drašković je dodao da je vrijednost građevinskih radova na fabrici „Trebinje 2“, bez instalisanja opreme, oko 4 i po miliona KM, te da će investicija u cjelosti biti finansirana iz vlastitih prihoda, čime se ukupno investirana sredstva „Svislajona“ u proizvodne pogone u Hercegovini približavaju cifri od 100 miliona KM.

„Radovi se izvode na površini od 14.800 kvadratnih metara i ‘Trebinje 2′ će biti najveći proizvodni pogon u prehrambenoj industriji BiH. Važno je reći da je na izgradnji angažovana samo domaća operativa – i to svaka građevinska firma koja radi na području istočne Hercegovine“, kaže Drašković.

On je podsjetio da pogoni trebinjskog „Svislajona“ u Trebinju i Nevesinju trenutno zapošljavaju oko 500 proizvodnih radnika, sa realizacijom od 350 tona prehrambenih proizvoda na dnevnom nivou.

sl2„Realizacijom projekta ‘Trebinje 2′ stvoriće se uslovi da naše poslovne planove još u ovoj godini povećamo na osmocifreni iznos: računamo da će u 2015. godini, ukoliko ne bude kašnjenja u isporuci opreme i njenom puštanju u rad, naš prihod preći 100 miliona KM“, rekao je Drašković podsjećajući da je u prošloj godini prihod SL Prehrambene industrije Trebinje – pogona u Trebinju i Nevesinju bio 93 miliona KM, čime je ovo preduzeća postalo prvo u Trebinju po ostvarenoj realizaciji – čak i ispred Hidroelektrana na Trebišnjici.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: