Nastavlja se razgovor oko ukidanja putarine na dionici Meljine-Petijevići | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Nastavlja se razgovor oko ukidanja putarine na dionici Meljine-Petijevići

Izvor: Radio Jadran | Datum:14.03.2018.

Da li će i na koji način biti ukinuta ili smanjena putarina na putnom pravcu Meljine – Petijevići za mještane pograničnih opština, Herceg Novog u Crnoj Gori i Trebinja u Republici Srpskoj, trebalo bi da bude poznato krajem ove ili početkom sljedeće sedmice. Tada je planiran novi sastanak predstavnika dvije opštine sa koncesionarom, kompanijom Univerzal Monte, potvrđeno je Radiju Jadran u lokalnoj upravi.

Aktuelna cijena putarine je od tri do 18 eura, u zavisnosti od kategorije vozila. Vlasnici putničkih automobila moraju da izdvoje 3 eura, a ukoliko plaćaju elektronskim putem pomoću specijalnog uređaja, cijena je upola niža i iznosi 1,5 euro. Ipak, mještani pograničnih opština negoduju zbog cijene, koja je kako smatraju, prevelika, u odnosu na kvalitet puta, koji je na mnogim mjestima ispucao ili ulegao. U čudu su i turisti koji ne shvataju zašto plaćaju putarinu, kada ne koriste auto-put nego vijugavi, prigradski, a na nekim mjestima i rizičan put.

Podsjetićemo da lokalna uprava Herceg Novog od avgusta prošle godine nastoji da pronađe najbolji model u dogovoru sa Trebinjcima i koncesionarom, kako bi putarina bila ukinuta.

Investitoru prave i neke ustupke u održavanju puta.

„Oni su tražili samo da im se isplati dio bez kamate po osnovu kredita za finansiranje izgradnje puta, bez dobiti. Predložili su smanjenje cijene putarine, a da Opština preuzme održavanje puta. Naš je onda prijedlog bio da se u zimskom periodu ne naplaćuje putni pravac, a da se to nadoknadi ljeti, makar za sljedeću godinu. Onda bi ponovo mogli da idemo fazno do poptunog neplaćanja“, kazao je ranije našem radiju predsjednik Opštine, Stevan Katić.

On je predlagao i da država otkupi kompletan put, iako ga je Opština isplatila vlasnicima kroz određene eksproprijacije. Predložio je da u državni budžet uđe iznos od nekih 5 miliona za ovu godinu, ali to je odbijeno.

„Htjeli smo da taj granični prelaz bude naplatna rampa i da država upravlja putem, kao i zemljištem, ali odgovora nije bilo. Kakav god dogovor bude bio, svakako će morati da „prođe“ i Skupštinu“, kazao je Katić.

Podsjećamo, dionica puta Herceg Novi-Trebinje, od Meljina do Petijevića u dužini od 12,5 kilometara izgrađena je polovinom 2008. godine. Put koji je do tada imao lokalni karakter, dobio je međunarodni značaj i standard magistralnog puta, ali to crnogorsko Ministarstvo saobraćaja nije i službeno verifikovalo.

Izgrađen je kroz javno – privatno partnerstvo, po BOT sistemu (uzmi, izgradi, koristi i vrati) između Opštine Herceg Novi i beogradske firme Univerzal Holdingu, čiji je vlasnik srpski biznismen Vuk Hamović, odnosno preduzeća Univerzal Monte iz Herceg Novog.

Koštao je 20 miliona eura. Put je na osnovu ugovora, ustupljen investitoru na 20 godina, nakon čega prelazi u vlasništvo Opštine. Uz to, Opština je Univerzal holdingu dala 107 000 kvadrata zemljišta na lokaciji Kotobilj, na kome je zabranjena sječa šume koja je zaštićeni park prirode. Ugovor predviđa da sa obje strane puta u pojasu od 100 metara, pravo gradnje ima isključivo koncesinar. On je najavljivao izgradnju dvije benzinske pumpe, restorane, parking, tržni centar, ali ništa do sada nije realizovao.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: