Nijemci podijelili 15.000 sadnica kornišona za četiri proizvođača u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Nijemci podijelili 15.000 sadnica kornišona za četiri proizvođača u Trebinju

Izvor: Grad Trebinje | Datum:10.06.2015.

Predstavnici njemačke kompanije „Karl Kine“ danas su za četiri poljoprivredna proizvođača iz Trebinja podijelili 15.000 sadnica krastavaca- kornišona. Prema riječima Veselina Dutine, samostalnog stručnog saradnika za poljoprivredu u Gradskoj upravi, na području Trebinja kornišoni će biti zasađeni na površni od šest dunuma.

Nijemci podijelili 15.000 sadnica kornišona za četiri proizvođača u Trebinju„Protekle sedmice predstavnici njemačke kompanije su poljoprivrednicima koji su iskazali spremnost za intezivnu proizvodnju kornišona podijelili i repromaterijal za sadnju – sisteme kap po kap, đubrivo i zaštitna sredstva. Vrijednost sadnog materijala i repromaterijala po dunumu je od 600 do 650 eura, a ukupan prinos koji očekujemo na kraju sezone na parcelama u Trebinju i okolini procijenjen je na oko 25 tona“, ističe Dutina.

Željko Radić zasadiće oko 3.000 sadnica na površini od jednog dunuma u naselju Mostaći.

„Ukoliko proizvodnja ove godine bude uspješna, iduće godine ću proširiti uzgoj“.

Kompanija „Karl Kine“ sa sjedištem u Mostaru direktno će otkupljivati krastavce po unaprijed dogovorenim cijenama s potpisnicima ugovora, a cijela proizvodnja je kreditirana.

Prema riječima Majde Vuk, predstavnice ove kompanije za Bosnu i Hercegovinu, za očekivati je da naredne godine broj zainteresovanih proizvođača iz Trebinja bude znatno veći.

„Naš cilj je animiranje malih poljoprivrednih proizvođača i da im se pomogne uvidjeti da i na svojim gazdinstvima, kroz ovaj vid poljoprivredne proizvodnje, mogu ostvariti profit koje će donijeti dobrobit njima i njihovim porodicama. Sigurna sam da je ovo samo početak i da će sljedeće godine biti još više potpisnika ovih ugovora“, kazala je Vuk.

Otkupna cijena kornišona je dogovorena, a prva berba se očekuje već narednog mjeseca.

Uslov koji je bio postavljen trebinjskim poljoprivrednicima je da imaju minimalno jedan dunum zemlje sa dobrom snabdjevenošću vodom i najmanje dva do tri člana porodice koja će aktivno raditi na ovom poslu.

Pored Trebinja, sadnice kornišona podijeljene su poljoprivrednicima u još 12 opština na području cijele Hercegovine.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: