Srbija: Struja poskupljuje 12 odsto od 1. avgusta | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Srbija: Struja poskupljuje 12 odsto od 1. avgusta

Izvor: RTS | Datum:11.06.2015.
Umjesto da poskupi 1. aprila, kako je zahtijevao MMF, struja skuplja od 1. avgusta za 12 odsto.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je na konferenciji za novinare da je taj iznos poskupljenja usaglašen sa MMF-om.

Antić je najavio da će biti uvedena i akciza na električnu energiju i da će poskupljenje struje, uključujući i tu akcizu, iznositi 12 odsto.

On je naveo da je svjestan da nikada nije dobar trenutak za povećanje cijene električne energije i ukazao da je potrebno da elektroenergetski sistem i "Elektroprivreda Srbije" ostanu stabilni.

"Nema otvaranja novih radnih mjesta i fabrika ako nema ulaganja u elektroprivredu", kazao je Antić.

On je istakao da će cijena struje ostati najniža u Evropi i naveo da će biti 15 odsto niža nego u Makedoniji i 50 odsto niža nego u Crnoj Gori. 

"Promjena cijena struje i težak proces pregovora koji se mjesecima vodio sastavni je dio jednog šireg programa gdje paralelno imamo makroekonomske mjere, fiskalnu konsolidaciju i strukturne mjere koje će omogućiti da javni sektor u cjelini, odnosno javna preduzeća budu efikasniji", kaže ministar finansija Dušan Vujović.

Promjena cijene struje planirana je aranžmanom iz predostrožnosti koju je Srbija potpisala sa MMF-om.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je juče da Vlada radi na tome da struja poskupi u što manjem procentu, jer je svjestan da građanima Srbije nije lako.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: