U Trebinju održana panel diskusija i Mini sajam zapošljavanja i karijera | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

U Trebinju održana panel diskusija i Mini sajam zapošljavanja i karijera

Izvor: Grad Trebinje | Datum:12.06.2015.

Danas je u hotelu “Leotar“ u Trebinju sa početkom u 11 h održana panel diskusija u skopu projekta Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH pod nazivom „Približavanje sporazuma za rast i zapošljavanje građanima BiH – Gledaj od čega ćeš živjeti“. Cilj pomenute diskusije je upoznati građane sa svim segmentima Sporazuma, a prije svega, unaprijediti njihovo znanje i razumijevanje kada su u pitanju neophodne socio-ekonomske reforme.

U Trebinju održana panel diskusija i Mini sajam zapošljavanja i karijeraPrisutne je na početku srdačno pozdravio izvršni direktor Centra za politike i upravljanje Adis Muhović koji je poželio da današnji događaj bude korak naprijed kada je u pitanju smanjenje stope nezaposlenosti u našoj regiji. Ukazao je na neophodnost upoznavanja građana, institucija, predstavnika nevladinog sektora i civilnog društva sa sadržajem Sporazuma za rast i zapošljavanje jer su svi segmenti društva pozvani da budu aktivni učesnici u sprovođenju ekonomskih reformi.

Neđo Ćebedžija, zamjenik gradonačelnika Trebinja, pozdravio je prisutne ispred Gradske uprave i podsjetio na činjenicu da je Grad Trebinje uvijek podržavao aktivnosti koje su imale za cilj zapošljavanje. Iskazao je posebno zadovoljstvo što će ovaj sajam otvoriti 30 novih radnih mjesta i što je veliki broj privrednika pokazao interesovanje za zapošljavanje novih radnika. Izrazio je nadu da će ovaj projekat postići svoj cilj, a to je poboljšanje sveukupne socio-ekonomske situacije u regiji.

Kako je EUSR pokrovitelj projekta, glavnu riječ vodio je Ole Hammer, politički savjetnik u EUSR. On je prisutnima predstavio sadržaj Sporazuma, situaciju u BiH uporedio sa drugim zemljama Evrope i objasnio načine na koje je zamišljeno da reforme budu sprovedene. Stavljajući situaciju u BiH u evropski kontekst, Ole Hammer je ukazao na sve probleme bosanskohercegovačke ekonomije uvjeren da će neophodne reforme dovesti do poboljšanja situacije. Podvukao je da se ekonomske reforme moraju raditi na jedan sveobuhvatan način, dakle kao paket reformi i da primarno mjesto na agendi zauzima jačanje svijesti političkih lidera o važnosti ekonomskih pitanja. Prema njegovim riječima, neophodno je reorganizovati tržište rada, radno zakonodavstvo učiniti fleksibilnijim i omogućiti da svi građani imaju jednake šanse kada je zapošljavanje u pitanju. Naglasio je da je ovo poslednja šansa za BiH da realna tranzicija zamijeni priče o tranziciji.

Aktivni sudionici diskusije bili su građani i predstavnici civilnog društva.

U poslijepodnevnim časovima održaće se Mini sajam zapošljavanja pod nazivom „Forum zapošljavanja i karijera“ koji donosi preko 30 novih radnih mjesta.


Grad Trebinje


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: