Šest reformi za privredni rast i zapošljavanje | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Šest reformi za privredni rast i zapošljavanje

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:12.06.2015.

 „Gledaj od čega ćeš živjeti“ – tema je, ali i glavna poruka diskusije, danas održane u hotelu Leotar u organizaciji agencije BORAM iz Sarajeva, na kojoj je građanima i poslovnoj zajednici iz Trebinja i Hercegovine predstavljen Sporazum za rast i zapošljavanje u BiH.

skupU okviru ovog skupa, čiji je pokrovitelj Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, održan je i „Mini-sajam zapošljavanja i karijera“, na kojem su nezaposleni dobili priliku da se konsultuju sa iskustvima preduzetnika u vezi sa pokretanjem vlastitog biznisa, ali i apliciraju na radna mjesta ponuđena na štandovima nekoliko hercegovačkih firmi.

skup2

Ole Hamer, politički savjetnik u Kancelariji specijalnog predstavnika u BiH specijalizohamervan za socio-ekonomske reforme, rekao je novinarima da je Sporazum za rast i zapošljavanje dio reformske agende BiH, koju su bh. institucije dogovorile sa međunarodnom zajednicom i njenim finansijskim organizacijama – sa ciljem stvaranja kvalitetnijeg poslovnog ambijenta i podsticanja zapošljavanja.

Hamer je pojasnio da je ključ sporazuma šest reformi, koje treba da omoguće – stvaranje fleksibilnijeg tržišta rada, smanjenje stope poreza na plate, uklanjanje administrativnih barijera, efikasniju javnu upravu i javnu privredu, transparentnije procedure sa ciljem smanjenja nivoa korupcije, te transformaciju socijalnih davanja zasnovanih na statusu – njihovim usmjevanjem prema stvarnim socijalnim potrebama.

„Tri su osnovna zadatka na koje možemo svesti ove reforme – da olakšavamo poslovanje firmama, da olakšavamo zapošljavanje, i da učinimo sistem socijalnih davanja pravičnijim. Pošto je uvaj sporazum ključni dio reformske agende koju smo pokrenuli sa vlastima BiH, međunarodnom zajednicom i finansijskim institucijama poput MMF-a i Svjetske banke – mehanizam koji će podstaknuti provođenje ovih reformi biće finansijske prirode – dakle, ukoliko ne bude reformi, neće biti ni novca“, poručio je Hamer.

mini sajamU ponudi mini-sajma bilo 30 radnih mjesta, na koja su posjetioci mogli da konkurišu radnom biografijom, kažu organizatori.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: