I u Zberbanci pakuju kofere i odlaze? | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

I u Zberbanci pakuju kofere i odlaze?

Izvor: Večernje novosti | Datum:19.06.2015.

 Posle ne baš uverljivog objašnjenja predstavnika ruskog „Zarubežnjefta“, vlasnika Rafinerije nafte Brod, da se ova grupacija ne povlači iz Republike Srpske i BiH, nova informacija je, kako saznajemo, da bi zajedno sa „Zarubežnjeftom“ sa ovih prostora mogla da se povuče i ruska Zberbanka!

348315_1Ovakva izjava očito korespondira sa informacijom potvrđenom još u februaru da se Zberbanka povlači iz Slovačke i Mađarske.

U Zberbanci Banjaluka su „Novostima“ još rekli da kvalitet i uspešnost Zberbanke u Republici Srpskoj i BiH nikada nisu dovedeni u pitanje, ali nam nisu odgovorili da li je tačno da je jedna od tri člana Uprave banke Biljana Rabič već napustila Banjaluku i otišla za Beograd.

Ovo se u bankarskim krugovima tumači upravo time da će do povlačenja Zberbanke sigurno doći, ali da će ono ići postepeno.

Ako se tome doda „afera“ sa bekstvom dvojice direktora Rafinerije nafte Brod Aleksandra Litvinjenka i Sergeja Kraščuka za Rusiju, nakon što su iz ove firme nelegalno izvukli 6,2 miliona KM, onda se postavlja otvoreno pitanje da li to ruski kapital izlazi iz Srpske?

Osim „afere“ koja potresa Rafineriju nafte, problema ima i u Rafineriji ulja Modriča, koju takođe vode Rusi i koja iz godine u godinu gomila gubitke. Prošlu poslovnu godinu završila je sa gubitkom od 3,8 miliona maraka, pa je ukupni akumulirani gubitak Rafinerije ulja, prema konsolidovanom finansijskom izveštaju objavljenom pre nekoliko dana na sajtu Banjalučke berze dostigao 55,4 miliona KM.

Zbog svega ovoga i nezavisni revizor „Dilojt“ je iskazao „mišljenje sa rezervom“ u revizorskom izveštaju za 2014. godinu za Rafineriju ulja Modriča. Još poraznije i gotovo katastrofalno zvuči činjenica da su akumulirani gubici Rafinerije nafte Brod na kraju prvog kvartala ove godine dostigli čak 550 miliona KM!

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović za „Novosti“ kaže da smatra da su investicije Rusa u rafinerije u Brodu i Modriči od početka bile diskutabilne i sporne, prvo polazeći od činjenice da je jedna kompanija dobila ceo naftni sektor, dakle proizvodnju i distribuciju nafte u Srpskoj.

NEUBEDLJIV DEMANTI

Poslednju informaciju o eventualnom povlačenju Rusa iz Rafinerija u Brodu i Modriči, javnosti su i to putem saopštenja dali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i generalni direktor „Zarubežnjefta“ Sergej Kudrjašov, tokom njihovog sastanka u martu u Banjaluci. Tada su samo kratko poručili da se Rusi „ne povlače iz Srpske“, a sve navode medija odbacili kao „netačne i besmislene“.

– Rusi do danas nisu platili 125 miliona KM obaveza prema budžetu Srpske i iz godine u godinu, uz saglasnost Narodne skupštine Srpske, taj dug im se reprogramira. Ko tu štiti interese naroda Republike Srpske i budžeta? Dakle, imamo situaciju da se pre štiti privatni kapital nego budžet – napominje Pavlović.

On ističe da je, s druge strane, „Optima grupa“ kao vlasnik rafinerija prošle godine uvrštena u 400 najbogatijih kompanija u Evropi, dok su rafinerije u Srpskoj gubitaši?

– Tu nešto ne štima, a verovatno se putem transfernih cena izvlači dobit iz Srpske, a stvaraju gubici u rafinerijama, nešto slično kako su Litvanci radili kad je bio u pitanju „Birač“ u Zvorniku – upozorava Pavlović.

Na sve već rečeno o povlačenju Rusa sa ovih prostora treba dodati i sada već izvesnu činjenicu da „Južni tok“ neće proći predviđenom trasom preko Srbije pa prema Republici Srpskoj. Pod znakom pitanja je i u dalekoj budućnosti da li će ruski gas stizati na naše prostore i zaobilaznim i daleko dužim putem preko Turske.

ODLUKA O PRODAJI DO 1. JULA?

Ruske poslovne novine „Vedomosti“ već su ranije ove godine objavile da „Zberbanka“ planira da smanji finansiranje svojih „kćeri banaka“ u Evropi (Slovačka, Češka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Nemačka i Ukrajina), a odluka o tome koja od „kćeri banaka“ će biti prodata, biće navodno donesena do 1. jula.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: