Za povećanje plata Vlada će izdvojiti 60, a lokalne zajednice 20 miliona maraka | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Za povećanje plata Vlada će izdvojiti 60, a lokalne zajednice 20 miliona maraka

Izvor: RTRS | Datum:24.06.2018.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je za RTRS da će teret povećanja plata u Republici Srpskoj, koji bi na godišnjem nivou iznosio 80 miliona maraka, snositi Vlada, i to sa 60 miliona maraka, a lokalne zajednice ostatak.

"Važno je napomenuti da će lokalne zajednice snositi teret povećanja plata samo onih zaposlenih, koji žive i rade na teritoriji te lokalne zajednice", kaže Tegeltija.

Dodaje da postoji mogućnost da cijelu obavezu preuzme Vlada Srpske, ali kako kaže, u tom slučaju rast plata mora biti manji od onoga koji su predložili.

"Naše je mišljenje da će povećanje broja zaposlenih i rast potrošnje, dovesti do povećanja plata zaposlenih u Srpskoj, te da će tako biti nadomješten gubitak prihoda", rekao je Tegeltija.

Takođe, podsjetio je da je Vlada u 2018. godini odobrila više od 70 milona maraka za različite projekte u lokalnim zajednicama, kao i da je to pokazatelj odnosa Vlade prema opštinama i gradovima Srpske.

"Model smo već predstavili, a do njegovog upućivanja u Narodnu skupštinu razgovaraćemo još sa socijalnim parnerima, uključujući i lokalne zajednice", napomenuo je Tegeltija.

Podsjećamo, nakon najave da će svim radnicima u Srpskoj plate rasti, poznato je i koliko. Definitivno se ide u povećanje neoporezivog dijela plate sa sadašnjih 200 na 500 maraka, čime je obezbijeđeno da ono čega se odrekne budžet, ode u korist radnika.

Uz radnike, paket mjera Vlade podrazumijeva i dodatno povećanje penzija za 2,5 odsto, ali i uvodi primanja dijelu demobilisanih boraca.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: