Šta sve Grčka mora da uradi u zamjenu za novi paket pomoći | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Šta sve Grčka mora da uradi u zamjenu za novi paket pomoći

Izvor: Tanjug | Datum:13.07.2015.
Grčka je nakon dugotrajnih i napornih pregovora u Briselu pristala da odmah pokrene opsežne mjere, uključujući ambiciozne reforme penzionog sistema, liberalizaciju privrede, privatizaciju elektrodistibucione mreže, reformu tržišta rada i smanjenje obima nenaplativih zajmova, navodi se u zvaničnom saopštenju sa samita evrozone.

Grčka i EU - Foto: ilustracija Tržište rada treba da bude reformisano u skladu sa međunarodnom i evropskom praksom i treba da isključi sve mjere iz prošlosti koje nisu usklađene sa ciljevima održivog privrednog rasta, navodi se u saopštenju koje prenosi britanski list Gardijan.

Grčka mora da pokrene neophodne korake za jačanje finansijskog sektora, uključujući odlučnu borbu sa nenaplativim zajmovima i eliminisanje političkog uticaja na bankarski sektor.

Pored toga, Atina treba da osnuje novi nezavisni fond u koji će prikupljati sredstva od privatizacije, pomoću kojih će otplaćivati novi zajam i refinansirati banke. Fondom bi upravljale grčke vlasti pod nadzorom relevantnih evropskih institucija.

Kao preduslov za početak pregovora o novom programu pomoći iz Evropskog stabilizacionog mehanizma, Atina mora u narednim danima u parlamentu da izglasa niz mjera, koje se, između ostalog, odnose na pojednostavljenje poreza na dodatu vrijednost i širenje poreske osnove i poboljšanje dugoročne održivosti penzionog sistema.

Lideri devetnaest zemalja evrozone su poslije maratonskog samita u Briselu uspjeli da postignu dogovor o novom paketu paketu pomoći za Grčku i ostanku te zemlje u sistemu zajedničke valute.

- Imali smo samo jedan cilj - da postignemo sporazum, i konačno smo ga ostvarili", rekao je novinarima jutros predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk nakon samita koji je zajedno sa sastankom ministara finansija evrozone trajao rekordnih sedamnaest sati.

On je kazao da je Grčkoj odobren novi paket pomoći od oko 86 milijardi evra, ali pod strogim uslovima, koji uključuju paket mjera štednje koji grčki parlament mora da usvoji do srijede.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: