SAD: Investitori u strahu, firme posrnule | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

SAD: Investitori u strahu, firme posrnule

Izvor: B92 | Datum:15.07.2015.
Američke kompanije su u drugom kvartalu zabilježile najslabije rezultate u gotovo šest godina, pružajući investitorima razlog za zabrinutost u buduće zarade.

Ilustarcija(arhiv) - Anketa Tomson Rojtersa procjenjuje da su prihodi tih firmi u drugom kvartalu pali 3,9 odsto na godišnjem nivou, što je najoštriji pad od trećeg tromjesečja 2009, dok su u prvom kvartalu pali 3,1 odsto.

Profit im je, kako se procjenjuje, istovremeno smanjen 2,9 odsto nakon rasta od 2,2 odsto iz prvog kvartala. Ukoliko se prognoza pokaže tačnom, to bi bio prvi pad zarade od trećeg kvartala 2009, prenio je Rojters.

Najveći pad prihoda zabilježila su preduzeća iz energetskog sektora, koja su pogođena padom cijena nafte od oko 50 odsto od juna 2014. Tomson Rojters procjenjuje da su te kompanije u drugom kvartalu imale pad prihoda od čak 35 odsto.

Na smanjenje prihoda američkih kompanija uticalo je i jačanje dolara u odnosu na druge valute u proteklih godinu dana, koje smanjuje njihovu konkurentnost u inostranstvu, a time i prihode na stranim tržištima.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: