Srpska kreirala dobar strateški i zakonski okvir | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Srpska kreirala dobar strateški i zakonski okvir

Izvor: srna | Datum:17.11.2018.

Republika Srpska kreirala je dobar strateški i zakonski okvir za osnivanje, rast i razvoj malih i srednjih preduzeća, koja u Srpskoj čine 99,8 odsto od ukupnog broja preduzeća i zapošljavaju 71 odsto ukupnog broja zaposlenih, istakla je predstavnica Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marica Berić.


"Znatno je skraćen i pojeftinjen proces registracije poslovnih subjekata, uspostavljeni su i razvijaju se različiti oblici preduzetničke infrastrukture, a olakšan je i pristup finansijama kroz osnivanje Investiciono-razvojne banke i Garantnog fonda", rekla je Berićeva na Zlatiboru na 4. Međunarodnom forumu o saradnji.

Ona očekuje da će i ovogodišnji forum biti mjesto razmjene kreativnih ideja, uspostavljanja poslovne saradnje, dogovaranja i ugovaranja poslova preduzeća iz Republike Srpske sa preduzećima iz regiona i EU.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović rekao je da je potrebno više ovakvih događaja u regionu da bi ljudi iz privrede, razvojnih agencija, privrednih komora i vlada mogli da komuniciraju.

"Ako imamo zajedničke projekte na regionalnom nivou i ako uključimo inovacije i digitalizaciju kao osnov za tu regionalnu priču, postaćemo interesantniji i evropskim i svjetskim partnerima. Srbija ima potencijal u inovacijama i digitalizaciji i prepoznata je kao lider u regionu i siguran sam da naša iskustva možemo podijeliti sa kolegama iz regiona", rekao je Popović.

Na forumu, koji je danas otvoren, učestvuje više od 200 preduzeća, klastera, razvojnih agencija, privrednih komora i drugih institucija koje pružaju podršku privredi iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke, Rusije i Turske.

Forum su organizovale Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije.

Centralni događaj foruma su poslovni susreti za preduzeća i klastere, koji se organizuju u okviru Evropske mreže preduzetništva, saopšteno je iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Ove godine biće održano oko 150 direktnih poslovnih sastanaka na kojima će kompanije predstaviti svoje proizvode i usluge, uspostaviti nove poslovne kontakte i saradnju sa kompanijama iz drugih zemalja.

Svečanom otvaranju foruma prethodile su jučerašnje panel diskusije na kojima se govorilo o poboljšanju poslovnog okruženja u Srbiji i primjerima dobre prakse u podršci sektoru malih i srednjih preduzeća.

Na prethodna tri foruma u Banjaluci, Novom Sadu i Istočnom Sarajevu /Jahorini/ učestvovalo je više od 600 preduzeća, klastera i institucija, a održano je više od 800 poslovnih susreta.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: